Printaj ovu stranu
petak, 04 April 2014 11:57

BiH - manje dopingovanih

U posljednje tri godine u BiH je na doping kontrolama palo sedam bh. sportaša što nije loš rezultat i svrstava BiH u zemlje s nižom stopom zloporabe droga i lijekova u sportu - kazao je Sead Mulić iz Agencija za antidoping kontrolu, dodavši kako je tijekom tri godine na doping testirano oko 900 bh. sportaša.

 - Doping kontrole nisu prošla dva dizača tegova, dva karataša, te po jedan rukometaš, boksač i kick boksač – kazao je Mulić, napomenuvši kako je i prisustvo ADA-e doprinjelo da mnogo bh. sportaši odustanu od dopinga.

 - Ovom rezultatu je svakako doporinijela i naša sustavna edukacija sportaša kroz koju je, u ove tri godine postojanja Agencije, prošlo više od 5000 osoba – kazao je Mulić na predavanju o suzbijanju zloporabe droga i lijekova u sportu, kao i o štetnim posljedicama uporabe tih sredstava.

 Predavanje je održano u Mostaru u organizaciji Biciklističkog kluba Mostar i Sportskog saveza Grada Mostara te u suradnji Agencijom za antidoping kontrolu iz Tuzle (ADA),

 Poseban gost predavanja bio je i Adis Jakić, europski prvak u fitnessu i natural bodybuilder natjecatelj koji je iznio svoja stajališta nedozvoljenim sredstvima u bodybildingu.

 - Cilj ovog predavanja je bio da upoznamo, ne samo bicikliste, već sve mlade sportaše, djecu i njihove roditelje s izazovima koje donose nove doping droge, njihovom dostupnošću u BiH, kao i štetnosti i posljedicama zloporabe droga i zabranjenih tvari u sportu – istaknuli su iz Biciklističkog kluba Mostar.

 Tijekom predavanja brojni mostarski sportaši upoznali su se s razvojem dopinga kroz povijest te s njegovom štetnosti za zdravlje. Poseban je naglasak stavljen na popis zabranjenih sredstava koji je jedan od temelja usklađene borbe protiv dopinga i jedan od pet međunarodnih standarda prema kojima djeluju sve nacionalne antidopinške organizacije, potpisnice Svjetskog antidopinškog kodeksa. U njemu su precizirane tvari i metode koje su u sportu zabranjene, jasno je definirano što je zabranjeno na natjecanju i izvan njega, te tvari zabranjene u pojedinim sportovima.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)