Printaj ovu stranu
četvrtak, 03 April 2014 17:41

Saopćenje - YIHR BH

YIHR BH: Otvoriti prostor za nove mehanizme neposredne demokratije

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) je započela niz aktivnosti u cilju zagovaranja potrebe uvođenja građanske inicijative u Ustav Bosne i Hercegovine kao jednog od mehanizama neposredne demokratije. Aktivistice i aktivisti YIHR-a jučer i danas au održali niz sastanaka i konsultacija sa pojedincima i organizacijama koji su se ranije bavili ovim pitanjem i drugim zainteresovanim stranama. Građanska inicijativa je mehanizam kojim građani mogu uz dovoljan broj prikupljenih potpisa tražiti stavljanje na dnevni red zakonodavnih organa određene inicijative, pitanja ili prijedloge.

Danas su u Centru za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu održane konsultacije sa organizacijama civilnog društva, studentskim udruženjima, te drugim zainteresovanim pojedincima i pojedinkama. Aktivistice i aktivistkinje YIHR-a su sumirali zaključke do kojih su došli na osnovu jučer održanih sastanaka, te otvorili diskusiju o nekoliko ključnih pitanja kojima je potrebno posvetiti pažnju kada je u pitanju zagovaranje za uvođenje građanske inicijative u Ustav BiH.

Aktivistice i aktivisti jučer su održali sastanke sa Damirom Banovićem, izvršnim direktorom Centra za političke studije, Besimom Borić, zastupnicom u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koja je radila na inicijativi Građanke za ustavne promjene, te Tijanom Cvjetičanin iDamirom Dajanovićem  iz UG Zašto ne, koji su još 2009. godine radili na projektu koji je imao za cilj uvođenje instituta neposredne demokratije u Ustav BiH.

Nives Batista, aktivistica YIHR-a, rekla je da posebno ohrabruje dosadašnje pokazano interesovanje građana i građanki za neposrednu demokratiju, te da na osnovu onoga što smo mogli čuti jučer i danas posebno građanska inicijativa ima izgleda za uspjehom kada je u pitanju konkretna implementacija u ustavni sistem BiH.

Slađan Tomić, aktivista YIHR-a, smatra da je potrebno pronaći adekvatan balans između pitanja koja se mogu naći na dnevnom redu po osnovu građanske inicijative, te minimalnog broja potrebnih potpisa uzimajući u obzir složeno državno uređenje sa entitetima, distriktom, ali i kantonima u FBiH.

Sastanci i konsultacije su samo prvi u nizu aktivnosti YIHR-a na pitanjima uvođenja građanske inicijative u Ustav BiH. Aktivistice i aktivisti YIHR-a u narednom periodu planiraju raditi na sopstvenoj platformi u kojoj će definisati zagovaračke argumente i detaljnije razraditi mogućnosti koje nudi građanska inicijativa, te u konačnici raditi na konkretnim prijedlozima za njenu implementaciju u ustavni sistem BiH.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)