29 Septembar 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 31 Mart 2014 22:02

Istražni radovi na Termoelektrani

Zenička kompanija „Geosonda“ počela je sa istražnim radovima za pripremu gradnje temelja nove gradske plinske termoelektrane i toplane na lokalitetu „Poslovne zone Zenica I“. 

Gradnja termoelektrane-toplane na plin predstavlja najvažniji infrastrukturni projekt u Zenici koji će, kako je planirano, biti završen u roku od 29 mjeseci i to po „sistemu ključ u ruke“, a vrijedan je blizu pola milijarde maraka. 

Poslove podizvođača radova trebala bi dobiti u najvećem obimu domaća preduzeća, a kompletna investicija predstavlja značajan doprinos razvoju i stabilizaciji plinske mreže u državi i osigurat će električnu energiju za domaće potrebe i za izvoz. 

Invetitor projekta je kineska kompanija SEPKO III i za početne radove je angažirala domaću kompaniju "Geosonda" Zenica, kojoj je povjerila radove vrijedne oko 1.300.000 KM, i ovo je prvi ugovor koji je SEPCO III potpisala na evropskom tržištu, a potpisan je sa bosanskohercegovačkom kompanijom. 

Za Zeničane je najvažnije da će nova centrala predstavljati i pouzdan izvor toplotne energije za sistem daljinskog grijanja grada, čije se adekvatno rješenje čeka već godinama. 

Zenička kombinovana toplana - elektrana će, kako je planirano, proizvoditi 390 MW električne energije i do 170 MW toplinske energije za potrebe grijanja grada Zenica, a planirano je da će njemačka firma Steag po završetku gradnje nastaviti da vodi i održava postrojenja u narednih 15 godina. 

Ovim projektom grad Zenica, koji je i suvlasnik 25 procenata nove termoelektrane-toplane, će dobiti kvalitetan izvor toplotne energije dovoljan da zadovolji sadašnje potrebe sistema daljinskog grijanja, kao i buduću povećanu potrošnju, koja će nastati u trenutku kad se proširi sadašnja mreža daljinskog grijanja na prigradska naselja.

 

FENA