Printaj ovu stranu
srijeda, 02 April 2014 02:18

Obrazovanje djece u dijaspori

London: Dopunsko obrazovanje djece u bosanskohercegovačkoj  dijaspori - Nebriga  državnih organa Bosne i Hercegovine  za ovu populaciju - Učitelji koji rade u bosanskohercegovačkim dopunskim školama na Ostrvu su uputili su pismo ambasadoru Bosne i Hercegovine u Londonu Mustafi Mujezinoviću. Pismo su započeli informisanjem o uslovima i načinu rada u školama i teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi dopunsko obrazovanje u dijaspori.

 

U prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu  nedavno je održan godišnji  seminar učitelja koji rade u bosanskohercegovačkim dopunskim školama na Ostrvu. Prisutni su bili Semira i Meho Jakupović iz Londona, Sabit Jakupović iz Hertfordshirea, Ferid Kevrić iz Derbyja te domaće snage, učitelji iz Birminghama Azra Bašić, Dževdan Gološ i Emir Bolić. U otvorenoj diskusiji  svi su prezentirali rad škola iz kojih dolaze, iznijeli niz prijedloga za poboljšanje uslova rada u školama. Svoje viđenje situacije u našim dopunskim školama i pokušaj da se na neki način popravi status škola i učitelja sažeti su u pismu koje su uputili ambasadoru Bosne i Hercegovine u Londonu Mustafi Mujezinoviću. 

 

Pismo su započeli informisanjem o uslovima i načinu rada u školama i teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi dopunsko obrazovanje: 

 

“Koristimo ovu priliku da Vas informišemo da smo uspjeli da održimo naše dopunsko školstvo već dvije decenije, prvenstveno uz pomoć volontera  matičnih bh. udruženja te Bosnia UK Networka, te da je kroz dopunske škole, kojih je nekada bilo 12 a sada svega 6, prošlo više od 700 učenika. Veoma smo ponosni na činjenicu da smo uz finansijsko potkroviteljstvo BH UK Networka, te velikodušnu pomoć volontera i donatora, do sada uspjeli da organiziramo 15 skupova BiH dopunskih škola, gdje smo pored stečenog znanja naših učenika, prezentirali i naše bogato muzičko-kulturno nasljeđe, te sportska takmičenja. Ovi susreti prerasli su godinama u zajednička druženja naših građana svih generacija, a broj posjetilaca se kretao od 300 do 500.”

 

 Da bi se nastavilo viđenjem onoga šta za dopunske škole u velikoj Britniji (ne)radi naše diplomatsko predstavništvo:

 

“Nažalost, dosadašnja pomoć Ambasade BiH uglavnom se svodila na verifikaciju uvjerenja/ svjedodžbi, upis učenika u matičnu knjigu, djelimičnu opskrbu udžbenicima, te povremene odzive službenika Ambasade BiH na naše skupove. Žao nam je da niko od osoblja Ambasade nije prisustvovao sastanku održanom 23. februara 2014. godine u Birminghamu, na kojem su prisustvovali nastavnici koji rade u BiH dopunskim školama u Velikoj Britaniji, žao nam je što je Ambasador BiH  kasnio na posljednji Dan BiH dopunskih škola održan u Londonu, 8. juna 2013, a da na pretposljednji, održan u Birminghamu 2012. godine uopšte nije ni došao.”  

 

Potom su oštricu pera okrenuli ka nadležnim ministarstvima u BiH: 

 

“Kroz naš svakodnevni rad susrećemo se sa raznim problemima već godinama, a između ostalih, naši zahtjevi su vezani za : finansiranje skola, adekvatan nastavni prostor  i plaćanje prosvjetnih radnika, regulisanje radnog staža naših prosvjetnih radnika, te obezbjeđivanje adekvatnih udžbenika. Ovim putem Vas želimo informisati da smo se u više navrata pismeno obraćali našim institucijama zbog istih problema, ne dobivši konkretna rješenja za navedene probleme. Iako je 2005. godine Nastavni plan i program za Kulturnu i društvenu historiju BiH štampan i distribuiran, još uvijek nisu štampani udžbenici za učenike od 5-8 razreda, tako da se nastavni materijali svode na fotokopiranja iz starih udžbenika, istraživanja na internetu, te korištenja dječijih časopisa iz BiH. Ako se na tešku ulogu nastavnika, koji u ovom slučaju nema samo ulogu predavača, doda i činjenica da za proteklih dvadeset godina nije pronađen način da se reguliše skraćeni radni staž, onda je optimizam, žrtvovanje i entuzijazam prosvjete u inozemstvu više nego očigledan.

 

Poznato nam je da su zemlje iz okruženja već odavno organizirale nastavu na maternjem jeziku, te da o njihovom radu brinu ambasade matičnih država (npr. Hrvatska dopunska škola o kojoj možete naći podatke na http://www.cro-school.org.uk/”. Naime Hrvatska ambasada u Londonu u svojim prostorijama drži dopunsku školu na hrvatskom jeziku.“

Za upućene ovo pismo ili bolje reći posljedni krik učitelja-volontera nije neko iznenađenje, međutim neupućeni čitaoci sigurno će biti više nego neprijatno  iznenađeni, moglo bi se reći, permanentnim odnosom, nebrigom državnih organa Bosne i Hercegovine prema ovom bastionu njegovanja tradicije i kulture zemlje iz koje potičemo.

 

Bh. ambasada u UK u svojim izuzetno uslovnim prostorijama imala je bh. dopunsku školu Victoria jednu školsku godinu. Naime, za vrijeme mandata Vesele Planinić odobreno je održavanje škole, a čim je palicu u svoje ruke preuzela ambasadorica Jadranka Negodić, to odobrenje je ukinuto???

 

Pripremio:

Namik  Alimajstorović

BHDINFODESK - Birmingham

Posljednje od

Povezani članci (by tag)