15 Avgust 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 29 Mart 2014 21:56

Đevad Hadžić novi-stari predsjednik

Peti Kongres Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine (SSVOONK BiH) održan je danas u Sarajevu. 


Članovi ovog sindikata danas su razmatrali mnoga pitanja koja se tiču položaja radnika, a kako je za Agenciju Fena kazao predsjednik Kantonalnog odbora  SSVOONK-a Sarajevo Faruk Bešlić, fokus je bio na očuvanju jedinstva sindikata. Mišljenja je da se nadležnost države reflektuje na nadležnost sindikata svih kantona, jer svi djeluju u različitim uvjetima.

 

- Na današnjem Kongresu pokazali smo da smo jedinstveni u nastupu prema Federalnoj vladi. Kada su pitanju saradnja ili štrajk, dajemo mišljenja i sugestije – kazao je Bešlić. 


Danas je za predsjednika SSVOONK-a BiH za naredni  mandatni period ponovo  izabran dosadašnji predsjednik Đevad  Hadžić. Usvojen je i zvještaj o radu i program rada ovog sindikata.  Na pitanje koji su najveći problemi ovoga sindikata, Bešlić je kazao da se kriza vlasti koja se dešava u Federaciji BiH reflektira i na uposlenike. 

 

- Najveći problem su neredovne plaće, kao i sklopljeni ugovori sa vladama i kantonima,  koji se krše, a onda se kao bumerang vraćaju vladi i kantonima kroz tužbe i presude oštećenih radnika – rekao je Bešlič.