29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 22 Mart 2014 05:39

Nova smjena direktora u KBZ-u?

Senka Balorda (SDP), ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona u ostavci, najavila je na pres-konferenciji koju je upriličila u prostorijama SDP-a Zenica, da ima namjeru da pokrene proceduru smjene direktora Kantonalne bolnice Zenica Abdulaha Granića. 

 

- Postoje veliki problemi s obustavama rada CT-a, magnetne rezonance i rendgen aparata u Kantonalnoj bolnici Zenica, a nisam sigurna da li postoji kvar ili ne. Pitam se da li je ultimatum koji je postavio "Siemens" za opravku uređaja nečiji dogovor da se građani svjesno ostave bez zdravstvenih usluga - kazala je Balorda, aludirajući na stav firme "Siemens" da neće popravljati uređaje, dok im ne bude isplaćen milion maraka duga. Balorda je na pressu dodala da je imala spremnu prijavu tužilaštvu, jer smatra da se neko igra sa zdravljem stanovnika ZDK.  Direktor KBZ Abdulah Granić kaže da mu nije jasno kakve on veze ima s dugovanjima Vlade ZDK firmi "Siemens" te da to sigurno ne može biti nikakav povod za njegovu smjenu.

 

- Postoji moj izvještaj o radu, koji ide na Skupštinu i u kojem će se vidjeti šta sam ja i s kojim sredstvima uradio. Izabran sam na četiri godine, a postoji procedura smjene, s tim da i ja imam pravo na zakonom predviđena sredstva i procedure, ako smjena bude nezakonita - kaže Granić.  On navodi da je dug "Siemensu" nastao znatno ranije, prije njegovog dolaska u Bolnicu, a da se radi o nabavci opreme za koju postoje odluke Vlade te nije kupovana po bilo čijoj želji. 

 

- Premijer i ministrica su imali oko Nove godine sastanak sa "Siemensom" u vezi s izmirenjem obaveza Vlade i dogovorili dinamiku, koju onda nisu ispoštovali. Bolnica nema ništa sa "Siemensom". Ukoliko ministrica smatra da je neko sabotirao uređaje, onda neka zovne policiju, jer je to vrlo ozbiljna optužba - smatra Granić.  Inače, Balorda je ministrica u ostavci i pored potvrđene optužnice Kantonalnog tužilaštva ZDK zbog zloupotrebe položaja u imenovanjima u upravni odbor jedne zdravstvene institucije u Zenici. Istovremeno, Upravnim odborom Kantonalne bolnice Zenica, koji bi trebao smijeniti Granića, rukovodi Bruno Bojić, inače vjenčani kum premijera Muniba Husejnagića (SDP).

 

Vlada ZDK jučer je donijela odluku o uplati druge tranše od 500 hiljada KM radi isplate dugovanja "Siemensu". Time je ustvari priznala da ono što Balorda navodi, nije istina te da je ona, a ne menadžment bolnice, kriva za spor sa "Siemensom".