Printaj ovu stranu
nedjelja, 16 Mart 2014 01:54

Kakav očni pritisak imaju Zeničani

Povodom „Svjetske sedmice u borbi protiv glaukoma“, u Edukacionom centru KB Zenica prisutnim predstavnicima medija, građanima Zenice i Zeničko-dobojskog kantona ispred menadžmenta Bolnice obratili su se Prim. dr Abdulah Granić, direktor KB Zenica i Mr. biomed. sci. prim. dr Dženana Isaković, načelnica Službe za očne bolesti, koji su pozvali zainteresovane građane na besplatno pružanje usluge mjerenja očnog pritiska.

 

Ova akcija organizovana je u cilju prevencije razvoja glaukoma, kao i u cilju podizanja svijesti ljudi o prisutnosti glaukoma u opštoj populaciji. Veoma je važno informisati javnost da je glaukom bolest koja u početku nema vidljive simptome, ali i koja ukoliko nije na vrijeme prepoznata može dovesti do trajnog oštećenja vida. Akcija mjerenja očnog pritiska u JU Kantonalnoj bolnici ZenicaDanas se glaukom može na vrijeme dijagnosticirati i uspješno liječiti, što je moto koji je bio pokretač organizovanja akcije za građane.

 

U toku trajanja akcije, u vremenu od 09,00-11,00 sati, mjerenje očnog pritiska obavljeno je kod 200 građana, na opšte zadovoljstvo koje su oni ovom prilikom iskazali.

 

Od 200 ukupno pregledanih pacijenata:

 

14 pacijenata je imalo očni tlak vrijednosti 20-40 mmHg (predstavljaju pacijente koje bi trebalo odrediti u smislu glaukomske bolesti).

Jedan pacijent je odmah upućen u Službu za očne bolesti KBZ-a jer su kod pacijenta vrijednosti očnog tlaka bile preko 40 mmHg.

Akcija mjerenja očnog pritiska u JU Kantonalnoj bolnici ZenicaOstali pacijenti su bili:

Pacijenti koji  su imali normalan očni tlak,

Pacijenti sa pozitivnom porodičnom anamnezom na glaukom,

Pacijenati sa komorbiditetom (istovremeno prisustvo više bolesti kod pojedinca - pacijenti koji su imali povišenu masnoću, povišen krvni tlak, dijabetes).

Nakon pregleda, potrebno je dokazati glaukomsku bolest što podrazumjeva niz pregleda pacijenata koji se provode u Kabinetu za glaukom, koji je opremljen vrlo kvalitetnom opremom. Na kraju slijedi dijagnosticiranje glaukoma.

 

Upravo rana dijagnostika i početak liječenja pacijenata sa novootkrivenim glaukomom, dokaz su važnosti organizovanja ovakvih i sličnih akcija.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)