29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Mart 2014 04:18

Sud presudio u Ćerimovu korist

Općinski sud u Zenici je proteklog petka donio presudu po tužbi dr. Ahmeda Ćerima protiv JU Kantonalni zavod za bolesti ovisnosti Zenica kojom se usvaja tužbeni zahtjev i poništava kao nezakonita Odluka o njegovoj smjeni sa pozicije direktora Zavoda iz avgusta 2012. godine.

 

“Pravda je spora, ali je, hvala Bogu, dostižna. Sud je profesionalno uradio svoj posao. Ovaj primjer jača povjerenje u pravnu državu. Zahvalan sam svom advokatu Jusufu Šeti i prijateljima koji su bili uz mene u ovom periodu dok sam se borio za pravdu i zakonitost”, kaže dr. Ćerim, dodavši da ne želi komantarisati odluku Suda, jer se one ne komentarišu, nego provode i po njima se postupa.

 

“Nadam se da će oni koji su u obavezi provesti i postupati po presudi učiniti svoj dio posla i uspostaviti zakonito stanje u Zavodu. Ovo je dokaz i poruka svakoj vlasti koja se bahato ponaša, krši zakon ili ljudska prava, da će se kad-tad suočiti sa pravnom državom i posljedicama svog djelovanja. Za mene je ovo prije svega moralna satisfakcija, kao i za sve one koji su bili uz mene i na određeni način trpjeli sa mnom”, dodaje dr. Ćerim, koji je sa pozicije direktora Zavoda smijenjen 17. avgusta, na svoj rođendan i uoči ramazanskog Bajrama.

 

“Privremeni Upravni odbor je na konstituirajućoj sjednici donio Odluku o razrješenju tužitelja sa pozicije direktora tužene br. 323UO/12 od 21.8.2012. Ovoj odluci je prethodio akt Narodne stranke radom za boljitak iz kojeg proizilazi da su se novi koalicioni partneri dogovorili da na poziciju v.d. direktora treba imenovati dr. Softić Jasmina. Nakon toga ministrica zdravstva ZDK upućuje privremenom upravnom odboru akt u kojem predlaže da se tužitelj razriješi sa pozicije direktora, a na poziciju imenuje v.d. direktor dr. Softić Jasmin. Tužitelj smatra da je do razrješenja došlo isključivo iz političkih razloga, da je takvo razrješenje suprotno pravilima propisanim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Statutu tužene, kao i Ustavu BiH”, kaže se, između ostalog, u obrazloženju presude kojom je Zavod obavezan i da plati 608 KM na ime troškova parničnog postupka.

U pravnoj pouci presude stoji da se protiv nje u roku od 15 dana može izjaviti žalba Kantonalnom sudu u Zenici, a mi ćemo u narednom periodu pratiti da li će to Zavod i učiniti. 

 

NAŠA RIJEČ

http://www.nasarijec.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=6472:erim-smijenjen-iz-politikih-razloga&catid=48:zenica&Itemid=66