Printaj ovu stranu
petak, 28 Februar 2014 15:19

Valentin Incko u Zenici

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da izlazak građana na ulice i okupljanje plenuma pokazuje da je među narodom u BiH zaživjela demokratija, ističući da je to "jedan od najpozitivnijih događaja u skorijoj istoriji ove zemlje".

 

On je nakon sastanaka s predstavnicima plenuma građana i kantonalne skupštine u Zenici rekao da u potpunosti podržava pravo na mirne proteste građana, "koji su zabrinuti za svoju budućnost i koji s pravom očekuju od političara da ih saslušaju", saopšteno je iz OHR-a.

 

Incko je napomenuo da "građani žele dostojanstven i normalan život", te da svaka generacija ima ulogu da od BiH napravi bolje mjesto za život.

 

"Uloga ove generacije jeste da se izabrani predstavnici konačno privole da saslušaju probleme koji tište njihove građane. LJudi širom BiH više nemaju strah od toga da se njihov glas čuje", dodao je Incko.

 

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se čuje glas demonstranata i da se političari posvete rješavanju njihovih opravdanih zahtjeva.

 

"Poruke iz Zenice i drugih gradova su jasne: problemi poput korupcije, ekonomske nejednakosti i neaktivne javne službe moraju se riješiti. Pravda, posao, kvalitetna zdravstvena zaštita i dobar obrazovni sistem moraju biti dostupni svima, a ne samo privilegiranima", naveo je Incko.

 

Na sastanku sa rukovodstvom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Incko je naglasio potrebu da institucije funkcionišu i da se angažuju u ozbiljnom dijalogu sa građanima.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)