Printaj ovu stranu
utorak, 25 Februar 2014 12:11

Zenica-protesti 25.02.

Više od 500 građana Zenice okupilo se danas ispred RMK "Promet" u kojoj se nalazi i zgrada Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).. Iznijeli su kartonsku kutiju na kojoj su četiri para pocijepanih cipela i jedan bijeli hljeb sa porukom “Poklon vladajućoj petorci”. Pogledajte foto galeriju. 

 

FOTO FACEBOOK GALERIJA

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.583974051693933.1073742126.122203817870961&type=1 

 

Skupština Zeničko-dobojskog kantona razmatra na sjednici Informaciju o sigurnosnoj situaciji na području ovog kantona, a na dnevnom redu je i predstavljanje zahtjeva plenuma građana i građanki s područja ovog kantona te neformalnih grupa građana.

Bit će razmatrana i ostavka Vlade ZDK-a radi iznalaženja načina da se osigura kontinuitet rada izvršnih organa vlasti. 

U izlaganju o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji, ministar unutrašnjih poslova ZDK-a Rifat Delić istakao je da su, za proteklih dvadesetak dana tokom protesta u nekoliko gradova na području ZDK-a, policijski službenici MUP-a pokazali najviši stepen odgovornosti korektnim i profesionalnim djelovanjem. 

-Policijski službenici koji su osiguravali sigurnost građana su kontinuiranim prisustvom i djelovanjem na terenu omogućili neometan rad institucija, javnih ustanova i privrednih subjekata na području Kantona. Ovako efikasan rad policije zaslužuje svaku pohvalu, a istovremeno počinioci krivičnih djela ne mogu da računaju kako mogu proći nekažnjeno - kazao je Delić. 

O sigurnosnoj situaciji i aktivnostima policije u ZDK-u govorio je i policijski komesar Fahrudin Bečirević, koji je naglasio da su policajci profesionalno uradili svoj dio posla i da zaslužuju pohvale. 

Kako je ustvrdio, bilo je i onih koji su očekivali da se na demonstrante pošalje policija s drugim sredstvima i da se poduzmu veće represivne mjere, ali policija na području ZDK-a nije prekoračila svoja ovlaštenja. 

Inače u radu Skupštine ZDK-a sudjeluje i tridesetak građana, predstavnika plenuma građanki i građana Zenice i drugih gradova s područja ZDK-a. 

U isto vrijeme, ispred zgrade Vlade ZDK-a okupila se grupa od oko 150 građana, koja je blokirala Bulevar Eze Arnautovića tako da je gradski saobraćaj na ovom dijelu u prekidu. 

Policija je poduzela pojačane mjere na osiguranju ovog lokaliteta. 

 

 

 

 

 

 

 

,,,

Posljednje od

Povezani članci (by tag)