08 Februar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 14 Februar 2014 21:24

Foto: Plenum u dvorani Bilmišće

Drugo zasjedanje Plenuma građana ZE-DO kantona je u SUBOTU u 13h u dvorani Tehničke škole na Bilmišću. Molimo Vas da obavijestite vaše prijatelje i građane koje poznajete. Također molimo sve učesnike da sačekaju 13h i ulaze u Dvoranu radi završetka trenažnih procesa koji se unutar iste odvijaju. Nasi najmladji nogometasi i rukometasi imaju redovne sportske aktivnosti do 13h


KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU današnjih događaja

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.578991892192149.1073742107.122203817870961&type=1 


Obavještavamo Vas da je dana 14.02.2014. godine u 09,00 sati, održana 74. sjednica Kolegija Skupštine Zeničko-dobojskog  kantona, u proširenom sastavu,  na kojoj je Kolegij na dnevnom redu imao slijedeće tačke: 

1.Upoznavanje sa zahtjevima Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona,

2. Utvrđivanje prijedloga dnevnog reda i datuma održavanja 53. sjedniceSkupštine,

3 Utvrđivanje spiska gostiju 53. sjednice Skupštine,

Sjednici Kolegija Skupštine su prisustvovali  članovi Kolegija, kao i predstavnici boračkih udruženja, predstavnici sindikata i Civlinih žrtava rata iz Maglaja, te i dvoje predstavnika Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona, u svojstvu glasnogovornika, koji su  iznijeli  svoja dva osnovna zahtjeve Kolegiju Skupštine, a to su:


1.      Ukidanje tzv. „bijelog  hljeba“ funkcionerima, odnosno ukidanje novčanih naknada nosiocima izvršnih i zakonodavnih organa vlasti nakon prestanka obavljanja fukcije u trajanju od godinu dana,

2.      Imenovanje madatara odnosno kandidata za premijera nove Vlade Kantona od strane Skupštine, koji bi bio nestranački kandidat, nekompromitovan i ekspert iz određene oblasti, sve u skladu sa odredbama Ustava i važećih propisa. Nakon pažljivog razmatranja i analiziranja postavljenih zahtjeva,  te uvažavajući i mišljenja ostalih prisutnih predstavnika određenih udruženja i sindikata,


Kolegij Skupštine je zauzeo slijedeće stavove:

1.      Kolegij podržava zahtjev za ukidanje novčanih naknada nosiocima izvršnih i zakonodavnih organa vlasti  nakon prestanka obavljanja fukcije, ali zbog činjenice da je to pravo regulisano federalnim Zakonom o  plaćama i naknadama u organima vlasti  Federacije Bosne i Hercegovine, Skupština Zeničko-dobojskog kantona nije nadležna za izmjenu navedenog zakona u pomenutom smislu.

Kolegij  podsjeća da je ranije Skupština Zeničko-dobojskog kantona na svojoj 48. sjednici održanoj dana 13.12.2013. godine donijela Zaključak kojim je podnijela Inicijativu za izmjenu navedenog zakona u smislu da izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija, nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjenja uvjeta za penziju, prema općim propisima, imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarili dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 6 mjeseci, umjesto 12 mjeseci, a s ciljem stabilizacije Budžeta.Kolegij je,također , zauzeo stav da se posredstvom poslanika sa područja Zeničko-dobojskog kantona, koji su poslanici odnosno delegati u Parlamentu Federacije BiH, što prije pokrene inicijativa za izmjenu pomenutog federalnog zakona s  ciljem potpunog ukidanja navedenog prava. 2.      Kolegij podržava izneseni zahtjev predstavnika Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona, da  se pristupi imenovanju madatara, odnosno kandidata za premijera nove Vlade Kantona od strane Skupštine, koji bi bio nestranački kandidat, nekompromitovan i ekspert iz određene oblasti, te nakon toga i nove Vlade Kantona, a sve u skladu sa odredbama Ustava i važećih propisa.

Odlučeno je da se dana 17.02.2014. godine,  (u ponedjeljak),  zakaže nova sjednica Kolegija, sa početkom u 11.00 sati sa slijedećim dnevnim redom:

1.      Razmatranje daljih aktivnosti s ciljem postupanja po zahtjevima nezadovoljnih građana organizovanih u Plenum građana Zeničko-dobojskog kantona, te nastavak dogovora oko mogućeg termina zakazivanja sjednice Skupštine na kojoj bi bila razmatrana ostavka Vlade Zeničko-dobojskog kantona.   (Skupština ZDK)


KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU današnjih događaja

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.578991892192149.1073742107.122203817870961&type=1