Printaj ovu stranu
srijeda, 12 Februar 2014 21:06

Uplate studentima, porodiljama..

Realizujući dogovor sa studentima i porodiljama kao i ostalim socijalnim kategorijama s kojima su predstavnici Vlade imali razgovore u prethodnim danima, jučer je Vlada Zeničko-dobojskog kantona uplatila blizu pola miliona KM (499.212 KM) za isplatu stipendija koje se dodjeljuju putem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Inače, putem ovog Ministarstva stipendira se 1698 studenata s područja Kantona od kojih za svakog godišnja stipendija iznosi 588 KM i isplaćuje se u dvije rate. Jučerašnjom uplatom druge rate u potpunosti je realizovana obaveza Vlade za studente koji stipendije primaju putem Ministarstva obrazovanja,nauke, kulture i sporta.

Osim ovih, danas su uplaćena sredstva za sedmu ratu stipendija iz Ministarstva za boračka pitanja u iznosu od 185.550 KM koje prima 1360 studenata, a sedmicu ranije u istom iznosu uplaćena je šesta rata. Podsjetimo, „boračke stipendije“ dodjeljuju se studentima prve godine fakulteta u iznosu od 100 KM, a studentima druge i ostalih godina studija po 150 KM mjesečno.

Ukupna suma koja se putem Ministarstva za boračka pitanja izdvaja za potrebe  stipendiranja studenata iz reda boračke populacije iznosi 1.484.400 KM godišnje.

Iz oblasti socijalne politike, treba dodati da je danas resornim službama u općinama Zeničko-dobojskog kantona uplaćena još jedna mjesečna naknada za 2013. godinu. Za zaposlene i nezaposlene porodilje uplaćeno je 592.453 KM. Istovremeno je uplaćeno i 513.311 KM za dječiji dodatak i jednomjesečnu naknadu za pomoć  i njegu drugog lica.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)