Printaj ovu stranu
srijeda, 12 Februar 2014 18:46

foto: Demonstracije u Zenici (5)

Oko 300 demonstranata ponovo se danas okupilo na gradskom Trgu Alije Izetbegovića  u Zenici, poručivši kako nisu odustali od svojih zahtjeva. Poslana je poruka predstavnicima sindikata da se oglase i priključe mirnim protestima ili da jasno daju do znanja, kako su kazali, čije interese zastupaju.  

 

Predstavnici pojedinih grupa protestnika uputili su još jednom poziv svim zainteresovanim da se uključe u rad plenuma građana Zenice, koji će sutra održati svoju osnivačku skupštinu.  Nakon okupljanja na Trgu Alije Izetbegovića, prosvjednici su nastavili mirnu šetnju do zgrade Općine Zenica i zgrade institucija Zeničko-dobojskog kantona, a broj se u međuvremenu povećao na više od hiljadu. 

 

Poslijednje stajalište demonstranata bilo je ispred zgrade Vlade ZDK. Novo okupljanje je najavljeno za sutra u 15 sati na Trgu Alije Izetbegovića. Odmah nakon toga, u 17 sati u zgradi Vlade će se održati sastanak Plenuma građana i poruka demonstranata je da su svi dobrodošli.

 

Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, uvažavajući činjenicu da će sutra u 17 sati u sali skupštine zgradi Kantona, biti održana konstituirajuća sjednica Plenuma građana Zenice, odlučio je zakazivanje termina sjednice Skupštine na kojoj će biti prihvaćena ostavka premijera Muniba Huseinagića (SPD) i kompletne Vlade, prolongirati za petak u 10 sati.

 

- Do tada bi predstavnici Plenuma trebali predložiti svog kandidata za mandatara nestranačke i ekspertne vlade, a koji bi u zakonski potpisanoj proceduri i po ustavu ZDK trebao biti izabran na sjednici Skupštine, nakon što sadašnja Vlada bude razriješena dužnosti - ističe predsjedavajući Skupštine ZDK Sretko Radišić (SDP), koji dodaje da su sve parlamentarne stranke koje sudjeluju u radu Kolegija ZDK odlučne da ispoštuju zahtjev predstavnika Plenuma građana Zenice.

 

Radišić prognozira da bi sjednica Skupštine na kojoj će biti razriješena sadašnja vlada mogla biti održana već u prva dva dana naredne sedmice, čak i ako predstavnici Plenuma do tada ne budu dostavili ime kandidata za novog mandatara Vlade ZDK.

 

KLIKNI OVDJE ZA FOTO GALERIJU

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.577665182324820.1073742105.122203817870961&type=1 

 

 

 

 

..

 

 

 

 

 

.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)