Printaj ovu stranu
utorak, 11 Februar 2014 00:45

Saopćenje boračkog odbora

ODBOR ZA OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH DATUMA ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA 1992-1995 U vezi sa proteklim protestima građana, na vanrednoj sjednici Odbora za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godine, a u koordinaciji sa općinskim boračkim organizacijama, donešeni su sljedeći zaključci:

Borci sa svojim komandantima i boračkim organizacijama podržavaju opravdane zahtjeve građana za uspostavljanje socijalne pravde, za suzbijanje korupcije, nepravedne privatizacije, nezaposlenosti  i drugih nagomilanih  socijalnih i ekonomskih problema u našem društvu koji su doveli do beznađa i siromaštva ogromnog broja građana, među kojima su i pripadnici boračkih populacija. U  nastojanjima za nužne promjenu stanja u državi, za koju je prolivena krv naših saboraca, podržavamo borbu putem civiliziranih  protesta i svih drugih demokratskih sredstva.

Najenergičnije osuđujemo vandalizam, huliganstvo i radikalizam  pojedinica i grupa koji su na proteklim protestima uništili društvenu i privatnu imovinu. Ovakva ponašanja nemaju nikakve veze sa ciljevima protesta i da se zbog toga može okarakterizirati jedino kao pokušaj unošenja nestabilnosti u našoj državi. Zato apiliramo na građane da se suzdrže od postupaka neprimjerenih civiliziranom društvu kao što su ugrožavanje života građana, kamenovanje, paljenje, uništavanje javne i privatne imovine.

Osuđujemo napade na policajce koji su bili direktan atak na njihove živote. Istvremeno apelujemo na nadležne organe sigurnosti da preduzmu zakonom predviđene mjere sigurnosti građana, javne imovine, državnih institucija i drugih vitalnih objekata.

Zahtjevamo da se na svim nivoima vlasti pokrenu odlučne aktivnosti i donesu konkretne i efikasne  mjere na suzbijanju brojnih anomalija i nepravilnosti koje stvaraju ogromno nezadovoljstvo. Pozivamo građane da se aktivno uključe u definisanje zahtjeva prema organima vlasti na svim nivoima u pri čemu će se aktivno uključiti i boračke organizacije. 

 

Predsjednik Odbora

Muhamed Begagić

Posljednje od

Povezani članci (by tag)