16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 03 Februar 2014 15:31

Displej pokazivao previše?

Jutros je gradski displej pokazivao 980+ mikrograma prašine u centru. Kako kažu iz Općine, nije baš previše vjerovati ni displeju, barem kad pokazuje visoke vrijednosti. 


Mjernom stanicom postavljenom u Centru, jutros su ponovo izmjerene ekstremno visoke vrijednosti prašine, veće od 985 mikrograma po kubnom metru zraka. Iz Općine kažu, a prenosi RTVZE da ovi podaci nisu validni.     


- Tehnički tim kompanije Dvokut, koja upravlja mjernim uređajima u sklopu zeničkog monitoring sistema, utvrdio je da je jutros došlo do prekida u mjerenju vrijednosti prašine na stanici, postavljenoj u centru grada, - izjavio je Harun Halilović iz općinske službe za komunalne djelatnosti.


On je dodao da je isti razlog, pucanje trake, putem koje se mjeri nivo zagađenja prašinom, na mjernoj stanici Centar, sa koje se objavljuju podaci na zeničkim displejima, i u petak popodne dovelo do objavljivanja pogrešnih rezultata i maksimalnih 985 mikrograma po kubnom metru zraka. 
Sarajevska firma Dvokut, koja upravlja podacima preuzetim sa mjernih stanica postavljenih na tri lokacije u općini Zenica, još nije obavila takozvanu primarnu kalibraciju zeničkog monitoring sistema, potvrdio je Halilović. 


Sekudarna kalibracija podrazumijeva interno podešavanje monitoring uređaja i Dvokut je vrši svaka tri mjeseca. Ovu drugu obavlja eksterna, nezavisna laboratorija, kakvih nema u Bosni i Hercegovini.  Općina preuzima obavezu održavanja i upravljanja monitoring sistemom sredinom 2015. godine, do kada očekuje da će i ovaj nivo provjere biti obavljen, kako ne bi postojala nikakva sumnja u valjanost objavljenih rezultata.