Printaj ovu stranu
nedjelja, 02 Februar 2014 00:27

Vedro: Priča Armina Gazića

U prepunom amfiteatru Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici održano predavanje "PRIČA ARMINA GAZIĆA: Projekcija osvajanja Sjeverne stijene Matterhorna 4478 mnv", u organizaciji Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma "VEDRO" iz Zenice.

 

 

U okviru svojih aktivnosti, "VEDRO" je odlučilo da sugrađane počasti predavanjem o najvećem uspjehu bh. alpinizma u 120 godina dugoj historiji, osvajanju Matterhorna kroz Sjevernu stijenu ovog alpskog gorostasa, najtežem alpinističkom usponu na svijetu, i to od jednog od aktera, Zeničanina Armina Gazića, trostrukog državnog prvaka u sportskom penjanju, te istaknutog bh. alpiniste. Drugi akter ovog uspona, Haris Kalajdžisalihović, zbog ranije preuzetih obaveza, nije mogao prisustvovati predavanju.

 

Uz dozvolu autora, emitovan je i dokumentarni film "Majka svih rogova", Dine Kassala, čuvenog bh. režisera, snimatelja, scenariste i prijatelja Udruženja. Na kraju filma, osamdeset prisutnih je višeminutnim aplauzom i ovacijama nagradilo ovaj fenomenalni Gazićev i Kalajdžisalihovićev uspjeh.

 

U drugom dijelu predavanja, Gazić je prenio svoje utiske sa Matterhorna, te odgovorio na nekoliko pitanja iz publike, uz opasku da ga je "VEDRO" navelo na povratak Zenici, iako je bio izgubio nadu u organizovanje mladih planinara i ljubitelja prirode.

 

Na kraju predavanja, predsjednik Udruženja, Nermin Talam, uručio je Zahvalnicu Gaziću za razvoj i promociju planinarstva i alpinizma u Bosni i Hercegovini.

 

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma "VEDRO" iz Zenice se zahvaljuje vršiocu dužnosti dekana Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici, doc. dr sci. Sabahudinu Jašareviću, na ustupljenom amfiteatru Fakulteta, direktoru Instituta za privredni inženjering, mr sci. Fuadu Klisuri, na pomoći pri izradi prepoznatljivih majica Udruženja, kantini Mašinskog fakulteta i Multiplexu "Ekran" na zakuski poslije predavanja, portalima Klix.ba i Merak.ba na izvještavanju s lica mjesta, portalima koji su najavili događaj, ekipama Udruženja "Avantur" iz Sarajeva, "Nova vizija" iz Novog Travnika, PSD "Poštar" iz Zenice, čika Josipu Poljaku, Gorskoj službi spašavanja stanica Zenica, kopirnici "Labirint", zatim optici "Lens", Internet klubu "Stara čaršija" i Fast-foodu "Urban grill" na okačenim plakatama, mnogobrojnoj publici i prijateljima koji se odazvali i svim ostalim, znanim i neznanim, koji su pomogli u organizaciji i realizaciji ovog jedinstvenog događaja u Zenici.

 

Najave za sljedeće aktivnosti možete pratiti na www.facebook.com/vedro.ba  i www.vedro.ba  .

 

VEDRO BILO!

 

Glasnogovornik Udruženja

Afan Abazović

Posljednje od

Povezani članci (by tag)