Printaj ovu stranu
utorak, 21 Januar 2014 05:45

Biser mudrosti

Evropsko udruženje ginekološke onkologije (ESGO) i  Evropsko udruženje za karcinom grlića maternice ECCA - ENYGO-Evropska mreža mladih ginekoloških onkologa –podružnica BiH , Zenica Poziva vas da podržite  Kampanju Biser mudrosti –Sedmica  prevencije cervikalnog karcinoma (CCPW)

 

Kampanja Biser mudrosti je pokrenuta od  Evropske asocijacije za cervikalni kancer ( ECCA)  sa svojim članovima širom Evrope i partnerima u USA, koje podržava i  Evropsko udruženje ginekološke onkologije (ESGO), a s pokušajem  da se podigne svijest o cervikalnom karcinomu, i način na koji on može biti preveniran. 

 

Ciljevi kampanje: Kampanja Biser mudrosti predstavlja koordinirani internacionalni napor u borbi protiv cervikalnog karcinoma kako bi se postigli slijedeći ciljevi:

-podizanje svijesti o važnosti skrining programa i HPV vakcinaciji, 

-ohrabriti žene da iskoriste sve prednosti ovih programa u lokalnoj zajednici i

- podržati implementaciju medicinskih programa prevencije kako bi djevojke i žene mogle biti zaštičene od nastanka ove bolesti.

 

Gotovo da se svaki slučaj cervikalnog karcinoma može spriječiti efikasnim programom skrininga i vakcinacije protiv visokorizičnog tipa humanog papiloma virusa HPV. Kao rezultat neznanja, i neprosvjećenosti ili neinformisanja svake godine u svijetu od ove bolesti oboli 500 000 žena a njih 250 000 umre.

Stoga, ENGYO- Zenica,  organizira kampanju i to : 

 

Srijeda, 22.1.2014. u 15.00 u Multiplex Centar Zenica, Ekran u Velikoj Sali ( prezentacija za omladinu, učenice srednjih škola, studentice i mlade

Četvrtak, 23.1.2014. u 17.30 hotel Zenica, prezentacija za ljekarski kolegij.

 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)