Printaj ovu stranu
srijeda, 15 Januar 2014 05:13

Ne vraćaju dobijene Vladine kredite

Vlada i Pravobranilaštvo Zeničko-dobojskog kantona više od godinu dana ne čine ništa da vrate milione maraka podijeljene uglavnom podobnim „klijentima“ u vidu povoljnih stambenih kredita.  Kada je sredinom prošle godine tadašnji ministar finansija Mirsad Isaković (SBB) objelodanio postojanje nevraćenih kredita, većinski SDP-ova Vlada ZDK predala je podatke Skupštini, koja je zatražila od Pravobranilaštva da reagira. Ali, do danas niko ništa nije učinio. 

 

Sudeći prema spiskovima dužnika, koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, više od dvije trećine ukupno dodijeljenih kredita nije uopće vraćano, pa se pretpostavlja da su i „dodijeljeni da ne budu vraćeni“. Najmanje 110 osoba je dobilo, a nije vratilo od dvije do više od 140 rata „komisionih kredita za stambenu gradnju namijenjenu deficitarnom kadru“, kako je prije deset godina SDA organizirala podjelu sredstava do 50.000 KM za podobne kadrove i rodbinu.  Krediti su, inače, imali kamatne stope od samo dva posto, a „najnepovoljniji“ je bio kredit sa šest posto kamate. Uprkos tome, znatan broj korisnika nije vratio nijednu ratu, a rijetki su oni koji su vratili barem dio od stotinjak prispjelih rata.

 

- Na dan revizije kredita nije bilo vraćeno 1,2 miliona glavnice i kamata, a danas je ta cifra zasigurno i iznad 1,6 miliona KM. Dio kredita bio je hipotekarni, uz zalog stana koji je kupovan, a dio se osiguravao samo „administrativnom zabranom“, pa su korisnici već od narednog mjeseca mijenjali brojeve računa za prijem plaća - kaže naš izvor iz Vlade ZDK. Ipak, nisu u pitanju nepoznate osobe. Većina njih i dalje radi čak i u Vladi, Skupštini, imaju trgovine, apoteke u gradovima ZDK. Među korisnicima „poklona“ iz ZDK je i nekoliko uposlenika Vladinih službi koji, iako godinama uredno primaju plaću iz budžeta, tom istom kantonu nisu vratili nijednu od 50.000 maraka kredita.  Simptomatično je što je većina nevraćenih kredita kod „domaće“ Investiciono- komercijalne banke, dok su druge banke insistirale na osiguranju pa je povrat njihovih kredita veći od 99 posto!

 

- Do posljednjeg dana mog angažmana u Vladi tražio sam odgovor zašto Pravobranilaštvo ne pokreće tužbe i ne traži povrat sredstava. Smiješno je da se Kanton zadužuje za tekuću likvidnost, a istovremeno postoje dvije-tri firme i stotinjak pojedinaca koji duguju najmanje šest miliona KM glavnice i kamata za dobivene i nikad vraćene kredite. Uvijek im je odgovor bio da „rade na tome“ - kazao nam je jučer Isaković.


(avaz)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)