Printaj ovu stranu
utorak, 14 Januar 2014 05:33

Ministrica Brkić o urađenom

Na press konferenciji, Romana Brkić, ministrica pravosuđa i uprave Zeničko-dobojskog kantona prezentirala je novinarima sve ono što je u Ministarstvu za pravosuđe i upravu urađeno tokom 2013. kao i planove za ovu godinu. Donošenje četiri nova zakona, učešće u izradi više strategija na nivou države BiH, podnošenje inicijativa višim organima vlasti za promjenu određenih zakona sa federalnog nivoa i brojni drugi zakonski i podzakonski akti samo su dio poslova urađenih tokom 2013. godine, kazala je u uvodu ministrica Brkić.

 

Ona je tom prilikom istakla da su neki od ovih zakonskih akata (kao što je inicijativa za izmjenu Zakona o poreznoj upravi) donešeni kako bi se ispravile određene nepravilnosti u dijelu koji se odnosi na naplatu sudskih taksi i kojom bi se znatno skratio i pojednostavnio postupak naplate. Pored toga, kad su u pitanju prihodi Kantona, jedan od četiri donesena zakona – Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, s druge strane, uštedit će Kantonu godišnje oko 400.000 KM jer se najmanje 600.000 KM  izdvaja za plaćanje advokata za zastupanje po službenoj dužnosti. Pored toga, pokrenute su i inicijative za izmjene kolektivnih ugovora za uposlenike organa uprave i sudske vlasti. Pripremljen je i koncept  „zamjene“ sudskih presuda za nagodbe, kako bi se smanjilo dugovanje Kantona po osnovu kamata, a uposlenicima koji su tužili Kanton, znatno ranije isplatila sredstva, čime bi obje strane bile na dobitku. Javni poziv sa kriterijima za naplatu sredstava po osnovu nagodbi  bit će uskoro objavljen, nakon što ga Vlada usvoji na jednoj od narednih sjednica. Iako sredstva za isplatu pravosnažnih sudskih presuda kao i nagodbi nisu velika, suma od 800.000 KM ipak je puno veća nego ona koja je izdvojena ranijih godina za ove svrhe.

Kad su u pitanju ostali poslovi, ministrica pravosuđa i uprave kazala je da je završen i veliki posao evidentiranja i provjere rada nevladinih organizacija, kojih je na Kantonu prijavljeno oko 1800. S obzirom na to da 700 ovih udruženja građana nije radilo u skladu sa Zakonom o fondacijama, pokrenut je postupak njihovog brisanja iz registra, dok je 50.-tak nevladinih organizacija samoinicijativno podnijelo zahtjev za brisanjem iz evidencije.

 

Novinare je zanimalo koliko je zaživio tzv. „rad za opće dobro“, te je ministrica objasnila da još uvijek nije donesena nijedna sudska presuda koja bi zatvorsku kaznu ili kaznu kućnog zatvora zamijenila radom za opće dobro. Svi zakonski preduslovi su obezbjeđeni, a sada su na potezu sudovi, kazala je ministrica Brkić.

 

Ona je u nastavku govorila i o poboljšanju uslova rada organa pravosuđa, kazavši da je u prošloj godini za rekonstrukciju zgrada općinskih sudova u Kaknju i Zavidovićima izdvojeno 110.000 KM, dok se u ovoj godini planira započeti gradnja zgrade Kantonalnog tužilaštva koja će se finansirati iz sredstava IPA fondova.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)