Printaj ovu stranu
subota, 04 Januar 2014 03:48

Knjiga- Onkologija sa njegom

Velika čast i zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da je u mjesecu decembru 2013. godine nakon dugih priprema i rada izdata knjiga pod nazivom “Onkologija sa njegom” autora Prim. doc. dr. sci. med. Alme Mekić-Abazović, Mr. sci. med. Hakije Bečulića, Prim. dr. Senada Derviševića, Prim. dr. mr. sci. Ibrahim Šišića, dr. Lejle Mujbegović i dipl. med. tehn. Mirze Oruča.

 

S obzirom da je onkologija jedna od novijih grana medicine, koja se zbog porasta broja onkoloških bolesnika u zadnje vrijeme počela naglo razvijati, javila se potreba za izučavanjem onkologije kao zasebne grane, kao i za objedinjavanjem znanja iz ove oblasti.

 

Tako je nastala ova knjiga koja je jedinstvena obzirom da se radi o prvoj štampanoj knjizi ove vrste na našem području i šire, stoga je svima preporučujemo.

Knjiga “Onkologija sa njegom” predstavlja dokaz da su autori pokušali onkologiju predstaviti kao jednu kariku dugog multidisciplinarnog lanca u kojem je svaki segment jednako važan. Težina malignog oboljenja ostavlja na bolesnika fizički i psihički trag, te je onkolog u prilici da prilikom liječenja bude i ljekar i psiholog. Sveobuhvatnost i kompleksnost onkoloških oboljenja nalažu ljekaru onkologu da neprekidno bude na izvoru sticanja novih znanja koje treba da ugradi u postojeće modalitete liječenja svog bolesnika. Stoga onkologija predstavlja jednu kariku dugog multidisciplinarnog lanca u kojem je svaki segment jednako važan, pojasnila nam je dr Alma Mekić-Abazović.

 

Ova knjiga je prvenstveno namijenjena studentima Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici, te prihvaćena kao Univerzitetski udžbenik potreban za obavljanje nastavno-naučnog procesa iz oblast-Onkologije, ali i studentima drugih fakulteta zdravstvenog usmjerenja, kao i kliničarima, radi potpunijeg uvida u preventivni, terapijski i palijativni pristup onkološkom bolesniku, sa namjerom da mu se omogući bolji kvalitet života.

 

JU Kantonalna bolnica Zenica ponosna je što su pomenuti ljekari dio kolektiva Ustanove, te se menadžment JU KBZ zahvaljuje svim autorima koji su dali svoj doprinos u nastanku ove knjige, kao i naučnim procesima iz oblasti onkologije.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)