25 Septembar 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 02 Januar 2014 03:47

Novi oružni listovi do 30.06.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova, usvojila je Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije i uputila ga u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku.

 

Predložene izmjene ovog Zakona rezultat su potrebe produženja zakonskih rokova za zamjenu oružnih listova koji su izdati prije donošenja Zakona na kantonalnom nivou.Na osnovu ovog Prijedloga, rok za zamjenu oružnih listova produžuje se do 30.juna 2014. godine. 

 

Iako je rok za zamjenu oružnih listovatrebao isteći 07. januara 2014. godine, prema evidencijama Ministarstva više od 4000 građana na području Zeničko-dobojskog kantonajoš nije izvršilo zamjenu. Razlog za to je uglavnom što je ova zakonska odredba za građane još novina u odnosu na zakone koji su se ranije primjenjivali, a jednim djelom to nisu učinili i iz objektivnih razloga, neinformisanosti ili nedostatka finansijskih sredstava. Stoga je Ministarstvo iniciralo produženje roka kako bi građani koji imaju pravo i ispunjavaju uslove za držanje i nošenje oružja i municije bili zadovoljni pruženim uslugama, a istovremeno bi se izbjeglo provođenje upravnog postupka i oduzimanje oružja. Takođe, produženjem roka za zamjenu oružnih listova sigurno će se stvoriti bolji sigurnosni ambijent na području Kantona.