19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 23 Decembar 2013 23:01

Skupština ZDK usvojila budžet

Skupština Zeničko dobojskog kantona je na današnjoj sjednici sa 20 glasova „za“ i jednim suzdržanim usvojila Prijedlog budžeta za 2014 godine u iznosu od oko 290 miliona konvertibilnih maraka /291.431.620 KM/. Zastupnici SDA i Stranke za BiH nisu prisustvovali raspravi niti glasanju o budžetu za koji su cijenili da je nerealan i predizborni.

 

Budžet su podržali zastupnici SDP-a SBB-a,HDZ-a, Narodne stranke Radom za boljitak i jedan nezavisni zastupnik,dok je suzdržan bio Harun Drljević,zastupnik BPS-a. Prije rasprave i glasanja,Vlada je na višesatnoj sjednici razmatrala oko 20-tak amandmana SBB,SDA i nekih zastupnika,pri čemu je neke prihvatila,neke djelimično,a neke je odbila. Vlada nije prihvatila amandman SBB-a o uvećanju budžeta za 5 miliona kojim bi se povećale plate budžetskih korisnika i time stvorio okvir za pregovore o  aneksiranju kolektivnih ugovora, a time i daljih utuženja.


Sindikat je nezadovoljan odbijanjem ovog amandmana čime je onemogućeno da se plate usklađuju sa troškovima života,ukazao je Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja.


-To znači da utuživanje ostaje aktuelno i u narednoj godini,dodao je Hadžić. U ime boračkih udruženja, Alija Redžić je zatražio da se poštuju raniji zaključci prema kojima se boračkoj populaciji izdvaja 4 posto ukupnog budžeta,u suprotnom,kako je rekao,ostaje otvorena opcija organizacije mirnih protesta.Skupština je usvojila i Prijedlog Zakona o izvršavanju budžeta.      


(Šerif B. rtvze)

foto: J. Hadžić