Printaj ovu stranu
petak, 13 Decembar 2013 04:23

Međunarodna saradnja KBZ

Danas će načelnik Službe za hirurške bolesti Prim. dr Senad Dervišević ugostiti uvaženog akademika, Prof. dr. med. sci. Zorana Krivokapića, predsjednika Evropskog udruženja kolorektalnih hirurga. Radi se o nastavku saradnje JU Kantonalne bolnice Zenica sa ljekarima iz Beograda, koja je započela prošle godine kada je Službu za hirurške bolesti posjetio Prof. dr Tomislav Ranđelović, koji je zajedno sa operativnim timom Službe za hirurške bolesti KB Zenica izvršio operativni zahvat uznapredovalog karcinoma kardie.

 

Tokom posjete planiran je operativni zahvat kolorektalnog karcinoma u našoj Ustanovi,  koji bi izveli gostujući ljekar i operativni tim Službe za hirurške bolesti na čelu sa Prim. dr Senadom Derviševićem. Također, danas poslijepodne će u organizaciji Službe za hirurške bolesti JU KB Zenica i Ljekarske komore Ze-do kantona, u velikoj dvorani hotela „Zenica“ u Zenici, u 17.00 sati gost akademik Prof. dr. med. sci. Zoran Krivokapić održati će predavanje na temu „Savremeni pristup u liječenju kolorektalnog karcinoma“.

 

Iz biografije dr Zorana Krivokapića :

Prof. dr sc. med.  Zoran Krivokapić redovni je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i načelnik Trećeg odjeljenja za kolorektalnu hirurgiju Prve hirurške klinike u Beogradu. Član je Kraljevskog udruženja hirurga Engleske (FRCS), nosilac je i organizator mnogobrojnih međunarodnih projekata i kongresa. Uveo je nove dijagnostičke metode i operativne procedure u oblasti kolorektalne hirurgije.

Medicinsko obrazovanje:

1974-1980 Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

1984-odbranio je magistarsku tezu pod naslovom „Savremeni pristupi u liječenju komplikacija u hirurgiji kolona i rektuma“ na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

1986-specijalistički ispit iz opšte hirurgije je položio sa odličnim uspjehom.

1988-odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom „Endoluminalane proteze u prevenciji popuštanja anastomoza u hirurgiji kolona i rektuma“ na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

 

JU Kantonalna bolnica Zenica je ponosna što je i ove godine domaćin uvaženim prijateljima naše Bolnice, ljekarima iz Beograda, nadamo se da će ovakve vrste posjeta našoj Ustanovi postati tradicija.

 

 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)