Printaj ovu stranu
nedjelja, 08 Decembar 2013 06:39

Šatorović opet na čelu sindikata

Na 5. kongresu Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, koji je održan u Sarajevu, za predsjednika sindikata u narednom mandatnom periodu jednoglasno je izabran dosadašnji predsjednik Selvedin Šatorović iz Zenice, a za njegove zamjenike Milena Demirović iz Tuzle i Filip Čelar iz Livna.

 

Osim usvajanja Izvještaja o radu za protekli četvorogodišnji period, na kongresu je usvojen i Program rada za mandatni period od 2013. do 2017. u kojem je naročito istaknuta potreba prijenosa nadležnosti nad obrazovanjem s kantonalnog na nivo Federacije BiH, donošenje jedinstvenih platnih razreda, kako nastavnik u jednom kantonu ne bi imao 30 posto manju plaću od nastavnika u drugom kantonu, dosljedno poštivanje ili aneksiranje granskog kolektivnog ugovora, te je data podrška reformskim procesima u oblasti obrazovanja radi poboljšanja kvaliteta obrazovnog sistema u BiH. Kongresu je prisustvovalo 80 delegata iz cijele Federacije BiH, kao i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa u BiH, s resornim federalnim ministrom Damirom Mašićem na čelu, gosti iz Education Internationala (Svjetske organizacije sindikata obrazovanja) iz Brisela, te brojne delegacije predvođene predsjednicima sindikata obrazovanja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske i Azerbejdžana.

 

Također, kongresu su prisustvovali i predsjednici granskih sindikata iz oblasti industrije i uslužnih djelatnosti, predvođeni predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetom Bajramovićem, kao i predsjednici svih kantonalnih odbora SSSBiH. Kongres je protekao u veličanstvenoj atmosferi pokazujući apsolutno jedinstvo više od 17.000 članova i još jednom dokazujući da je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH jedan od najbrojnijih, najsnažnijih i najorganizovanijih sindikata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)