28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 04 Decembar 2013 05:27

Nova prava za bivše borce

Novim izmjenama postojećeg Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, koje su usvojene na 138. sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona 2.12.2013.godine, uvode se brojne pogodnosti za boračku populaciju u cjelini. Naime, u prava se po ovom zakonu uvode udovice i roditelji umrlih demobilisanih branilaca koje je umrli izdržavao, a u sva prava uvode se i povratnici u Republiku Srpsku koji ostvaruju osnovna prava iz boračko-invalidske zaštite u općinama Zeničko-dobojskog kantona.

 

Nadalje, djeca šehida i poginulih boraca moći će ostvarivati prava iz Zakona na zdravstvenu zaštitu,imaće prednost pri zapošljavanju, pravo na dodjelu kredita za zaposlenje, prvenstvo kod korištenja programa službi za zapošljavanje kao i pravo na stipendiranje do 35., a ne kao dosad do 25. godine života. Isto se odnosi i na djecu umrlih ratnih vojnih invalida i dobitnika ratnih priznanja kojima je prestalo pravo na porodičnu invalidninu te na djecu umrlih demobilisanih boraca koja se u ovom segmentu uvode u pravo. Oni će, naime,  moći ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu te prvenstvo kod programa službe za zapošljavanje kao i pravo na stipendiranje do 30.godine života. Inače, stipendije će moći dobiti i studenti –branioci i članovi njihovih porodica koji studiraju izvan BiH pod uvjetom da su srednje školovanje ostvarili na području BiH. Putem Ministarstva za boračka pitanja Kantona sredstva za podignute nišane odsad će dobijati i lice koje je nišan podiglo, bez obzira je li član porodice, što je dosad bio uvjet, a isto se odnosi i na sredstva za slučaj smrti branilaca i članova njihovih porodica. Ove izmjene nastale su kao rezultat brojnih usaglašavanja zahtjeva boračkih populacija koje su, na kraju, izrazile zadovoljstvo uvrštavanjem njihovih prijedloga u izmjene postojećeg zakona.

 

Vlada ZDK je usvojila Nacrt Zakona o obrazovanju odraslih kojem je cilj usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta i paralelno s tim realizaciju Strategije zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu. Svrha donošenja ovog Zakona je podizanje osnovne pismenosti odraslih i sticanje najmanje osnovnog obrazovanja, osposobljavanje za zapošljavanje i prekvalifikaciju kroz srednjoškolsko obrazovanje. Ovim Zakonom, nakon što prođe skupštinsku proceduru, bit će uvedene brojne novine u obrazovanje odraslih, koje će stvoriti uvjete za brže zapošljavanje. Od izuzetne važnosti je i činjenica da je i privredni sektor učestvovao u kreiranju ovog Zakona. Naime, uvažene su sugestije i zahtjevi privrednih subjekata za specifičnim srednjoškolskim zanimanjima i u tom smislu prekvalifikacijom postojećeg kadra u potrebna zanimanja za koja već postoje upražnjena radna mjesta. Cjelokupnu aktivnost na osnivanju Centra i Vijeća za obrazovanje, nakon usvajanja Zakona, vodit će kantonalno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta koje će raspisivati javne pozive za ovu vrstu obrazovanja baziranog na cjeloživotnom učenju.