Printaj ovu stranu
srijeda, 06 Novembar 2013 20:31

Strahovanje od HE Vranduk

Danas je u Sarajevu u sjedištu EBRD (Evropske banke za obnovu i razvoj) održan okrugli sto ove banke s nevladinim organizacijama, na kojem se razgovaralo o strategiji investiranja ove institucije u BiH za naredne tri godine. Na okruglom stolu smo dobili informaciju da ovoj banci nikad nije upućen zvanični upit za investiranje tipičnih projekata koje ova institucija podržava, a koji se tiču Zenice: termoelektrana KTG, gasovodi, vodosnabdijevanje, tretman otpadnih voda, daljinsko grijanje vodom iz termoelektrane Kakanj. To je neobično, jer je izgovor nadležnih za kašnjenje ovih projekata nedostatak investitora za ove projekte?

 

 

Imajući u vidu da se krediti ove banke odobravaju pod vrlo povoljnim uslovima u odnosu na komercijalne banke, jer su namijenjeni za prilagođavanje zemalja iz južne i istočne Evrope tržišnoj privredi i evropskim integracijama, nadamo se da će Općina Zenica i Elektroprivreda BiH konačno početi pregovore o kvalitetnijem i pouzdanijem izvoru toplote za Zenicu. To bi trebala biti tema za tematsku sjednicu općinskog vijeća o grijanju grada, koju čekamo od januara ove godine.

 

Projekat koji EBRD već finansira je hidroelektrana Vranduk. Predstavnike EBRD smo upozorili da će ovaj objekat dovesti do velikih problema ukoliko se prethodno ne riješi problem tretmana otpadnih voda. Naime, vodna dozvola koja je izdata kompaniji ArcelorMittal predviđa da se izvrši odvajanje komunalne kanalizacije iz grada i kolektora industrijskih otpadnih voda. Problem je što to ArcelorMittal mora uraditi u saradnji s Općinom Zenica. Dijalog na tu temu još ne postoji, jer Općina čeka ArcelorMittal, a oni čekaju Općinu da povuče prvi potez. Ukoliko se hitno ne počnu aktivnosti na ovome, dobit ćemo otvorenu septičku jamu dužine 6 kilometara. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)