18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 26 Oktobar 2013 14:35

Čepovima do invalidskih kolica

Omladinsko udruženje REaktiv organizovalo je danas uličnu akciju  i upoznavanje građana sa projektom ‘Bosnia and Herzegovina Cap Project’.  Pored Zenice ulične akcije je jučer održana u Žepču, a u Visokom će biti održana u ponedjeljak. REaktiv sprovodi jedinstven projekat - pretvaranje plastičnih čepova u invalidska kolica.

 

Za jedna kolica potrebno je prikupiti 250 kilograma čepova, koji se zatim prevoze u Tursku u kompaniju za recikliranje ‘Muzaffer Pinarbasi isletmelerii’. Od tog novca će kolica biti naručena u njemačkoj kompaniji ‘Otto Bock Wheelchairs’ a zatim isporučena Bosni i Hercegovini. Ovo je projekat koji je humanitarnog, inkluzivnog i ekološkog karaktera, ali sa mnogo volonterskog angažmana, odnosno prikupljaju se plastični čepovi koji se kasnije zamijene za invalidska kolica. Green Club iz Turske je nosilac svjetskog projekta, a BH Cap Project je od jula postao dio ove priče i zvanično bi trebalo trajati godinu dana, ali ako sve bude kako se očekuje, saradnja će se produžiti. Čepovi koji se skupe u BiH se transportuju na Kosovo, i REaktiv treba obezbijediti taj transport. Još uvijek se aktivno traga za sredstvima s kojima će se obezbijediti taj transport do baze u Kosovu.

 

”Ovo je projekat koji je nas osvojio ‘na prvu’ i svakodnevno smo vrijedno radili i skupljali čepove u našem gradu. U posljednje vrijeme nam se sve više javljaju ljudi iz ostalih gradova BiH, pa čak i Hrvatske što nas zaista veseli. Jedini problem koji nam se nameće jeste kako sve te čepove dovući u Zenicu, a onda kako ih trasportovati do Kosova. Upravo taj transport nam je sada najveća ‘briga’ i najviše vremena ulažemo upravo u rješavanje tog problema, tako da želim pozvati sve građane/ke da se priključe projektu skupljanjem plastičnih čepova, ali i idejama kako obezbjediti transport”, kazao je Aldin Alić, predsjednik udruženja REaktiv. Dodao je da već imaju neke zamisli kako bi to mogli riješiti, ali da su svaka nova ideja i pomoć su dobrodošle.