Printaj ovu stranu
subota, 26 Oktobar 2013 14:13

Pomjeranje kazaljki:pojašnjenja

U nedjelju u 3 sata ujutro kazaljke na satovima trebate pomjeriti jedan sat unatrag i time završava ljetno, a počinje zimsko računanje vremena. Naravno, to možete uraditi i ranije tokom noći ili ujutro, ali one koji trebaju rano krenuti za obavezama, upozoravamo da to učine na vrijeme. 


Za one koji će automobilom krenuti u susjednu Hrvatsku, napominjemo da je u razdoblju zimskog računanja vremena po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u RH obavezno i tokkom vožnje danju imati upaljena svjetla, dok ta obaveza ne postoji tokom "ljetnog računanja vremena".

 

Zbog prelaska na zimsko računanje vremena, oni koji se zateknu tokom noći u vozovima na teritoriji BiH i ostalih zemalja koje vrše "pomjeranje kazaljki" biće zaustavljeni sat vremena u stanicama u kojima se zateknu u vrijeme promjene.

 

Ljetno računanje vremena počinje posljednjeg vikenda u martu i traje do posljednjeg vikenda u oktobru. Prelazak na ljetno vrijeme uveden je 1916. godine u zemljama sjeverne Evrope, a od tada ga je prihvatilo oko 70 zemalja. Računa se da time štede električnu energiju tako što period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih satima “premještaju” na veče.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)