Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 07 Oktobar 2013 22:23

Zeničanke noće pred Sudom BiH

Bivše radnice zeničke Tvornice konfekcije ''Borac'' okupile su se danas ispred Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu iz razloga što Tužilašto BiH šest mjeseci nakon što su prijavile, kako navode, kriminalne radnje u svom bivšem preduzeću, nije reagiralo.  Radnice iz Zenice, njih oko 60, ostat će pred ovom institucijom dok im se neko od nadležnih ne obrati i dok se problemi ovog preduzeća ne pomaknu s ''mrtve tačke''. 

 

Predstavnica radnica Ifeta Hajdarević je kazala da je štrajk pred državnim Sudom očajnički korak bivših radnica kojima su oduzeta sva prava. Hajdarević je navela i da su radnice prevarili i Agencija za privatizaciju i njihov menadžment i sindikat.  Bivše radnice Tvornice konfekcije ''Borac'', njih 114, trenutno imaju neriješen status, nisu zaposlene, a ne mogu otići ni u penziju. Hajdarević je pojasnila da ovim radnicama ništa pozitivno nije donio ni raskid privatizacijskog ugovora s travničkom konfekcijom ''Borac'' u čijem je sastavu poslovala i zenička Tvornica. 

 

Radnice će u Sarajevu ostati dok ne dobiju odgovore nadležnih pravosudnih institucija, a večeras su dijelom postavile šatorsko naselje.  Danas su oko 16 sati razgovarale s advokatom koji ih zastupa. 


- Mi ovdje ostajemo dok nas neko ne primi i dok se neki pomak ne napravi, možda smo već pred vratima Strazbura - kazala je Hajdarević.  Prije četiri godine oko 200 radnica ove fabrike ostalo je bez posla nakon pokretanja stečaja. Taj je postupak trajao tri godine, a rezultat je rasprodaja pokretne i nepokretne imovina Tvornice, pri čemu nije osiguran novac za radnička potraživanja, uključujući i povezivanje staža. 


foto: klix

Posljednje od

Povezani članci (by tag)