Printaj ovu stranu
petak, 27 Septembar 2013 03:22

EU donacije za Kantonalnu bolnicu

Služba za radiologiju KBZ-a bogatija je za još jedan savremeni uređaj, CR 30-X Digitalizator (digitajzer za mamografiju), koji je donacija Evropske unije Kantonalnoj bolnici Zenica, u sklopu EU-Aid programa. Riječ je o pristupnim fondovima EU koji se provode preko Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih poslova Bosne i Hercegovine.

 

U okviru projekta „Nabavka opreme za smanjenje izloženosti zračenja za vrijeme mamografskog skeniranja - kompjuterizovani sistem radiografije i sistem pregledanja mamografskih slika“, firma „Medit“ d.o.o. Sarajevo je dobila projekat koji je realizovan sa Delegacijom Evropske Unije u Bosni i Hercegovini. Dio opreme i softvera je isporučen i Kantonalnoj bolnici Zenica.

 

Značaj novog aparata je višestruk kako za pacijente, tako i za ljekare Bolnice. Digitalizator za mamografiju smanjuje ozračivanje pacijenata, a ljekarima pruža kvalitetniju obradu slike što omogućava preciznije očitavanje snimaka, Bolnici smanjuje troškove potrošnog materijala - filmova, a podiže kvalitet usluge što je i jedan od zadanih ciljeva Kantonalne bolnice Zenica. Snimanje u Službi za radiologiju obavljaju isključivo medicinske inžinjerke medicinske tehnologije.

 

Karakteristike aparata ogledaju se u slijedećem:

CR 30-X digitalizator ima širok spektar primjene, zbog čega predstavlja idealno rješenje za decentralizirane rendgenske prostorije. Aparat može obavljati radiologiju, kao i stomatološke aplikacije, čitati slikovne ploče pri visoko kvalitetnoj rezoluciji od 10 pixels/mm, za bilo koju veličinu ploče. Digitalizator koristi namjenske kasete, a dizajniran je da pruži lako korištenje, uz optimalan omjer održavanja i upotrebe. U kombinaciji sa ponuđenom dodatnom zaštitom od zračenja radi u prostorijama s rendgenom. U jedinici za brisanje koristi se specijalnom LED tehnologijom, pa nema potrebe za dodatnim izvorima energije. Koristi namjenske kasete sa ugrađenom memorijom i na taj način čuva podatke unesene prilikom identifikacije. Ukomponirana antenska kartica podatke identificira korištenjem radio-frenkvencijskog označavanja. Identifikacijski podaci i snimci povezuju se na samom početku, i ostaju zajedno kroz cijeli proces, elektroničke obrade.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)