29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 20 Septembar 2013 13:46

Begagić i premijer o finansiranju

Zeničko-dobojski  kanton sa 94 procenta i u otežanim uslovima finansira ustanove kulture čiji su osnivači općine. Radi se o 11 biblioteka, dva muzeja i Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Budžetski okvir od 3,5 miliona KM predstavlja osnov za djelovanje ovih ustanova i ni iz daleka nije dovoljan za njihov razvoj i kvalitetniji rad pa bi obavezu financijskog izdržavanja ovih institucija trebalo ravnomjernije rasporediti između osnivača i finansijera.

 

 

Ovo su konstatacije koje su na sastanku premijer ZDK Munib Husejnagić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK Mirko Trifunović prenijeli Hazimu Begagiću, direktoru Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Begagić se interesovao za status ustanova kulture u pogledu budžetskog rebalansa i finansiranja za iduću godinu, na što nije dobio ohrabrujuće informacije jer do povišenja izdvajanja za kulturu u postojećim uslovima obezbjeđivanja budžetskih sredstava u perspektivi neće doći, ali neće biti ni smanjenja, na čemu insistira aktuelna vlada.

 

Na sastanku je objelodanjena informacija o tome da je u toku procedura oko proglašenja zgrade Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici nacionalnim spomenikom iz oblasti savremene arhitekture. Begagić je premijeru i ministru iznio problem nepostojanja izuzetno potrebnog voznog parka BNP-a Zenica koji bi znatno poboljšao i olakšao djelovanje jedinog pozorišta na području Kantona, nakon čega je dobio garanciju da će u dogledno vrijeme ovaj bitan problem biti riješen, te da će nabavka vozila omogućiti realizaciju manjih turneja i gostovanja, naročito na području ZDK.