Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 16 Septembar 2013 23:08

Utjeha pomaže malim Romima

Centar za majke "Utjeha" je nevladina organizacija koja djeluje u Općini Zenica, a ima za cilj ostvariti prava romskih žena, te ih afirmirati u aktivno sudjelovanje u svim društvenim trendovima i jačanje njihovih kapaciteta. Organizacija nastoji da romske žene emancipuje, i afirmiše da uzmu aktivnu ulogu u društvu, da budu ravnopravne sa svim ostalim članovima zajednice, te u isto vrijeme ostanu dosljedne svojoj kulturi i tradiciji. Ciljeve ostvarujemo kroz animaciju žena za razne aktivnosti u Centru, uz edukaciju za žene i djecu, provedbu različitih programa i saradnju sa različitim ženskim inicijativama u našoj zemlji i regiji, ne zanemarujući aktivno sudjelovanje svih članova i volontera.

 

Udruženje Centar za majke "Utjeha" Zenica od mjeseca aprila 2013. godine implementira projekat "Zajedno do uspjeha" koji je finansijski podržan od strane Care International NWB. Cilj projekta je da se razviju i implementiraju najbolje prakse za prevenciju napuštanja redovnog obrazovanja od strane romske djece, sa posebnim akcentom na djevojčicama. Da bi se ostvario navedeni cilj u proteklom periodu intenzivno se radilo sa djecom kroz radionički oblik rada i instruktivnu nastavu. Osim toga, također su se vršile aktivnosti u cilju podizanja svijesti roditelja o važnosti uključivanja djece u redovno školovanje, kao što su roditeljski sastanci i radionice, a realiziran je i radni sastanak sa institucijama koje se bave problemom napuštanja redovnog školovanja. Dosadašnji rezultat projekta je sedmero djece upisane i vraćene u redovno obrazovanje, uzrasta od 6 do 16 godina, i to pet djevojčica i dva dječaka. 

 

U skladu sa planiranim aktivnostima, Udruženje CZM "Utjeha" je za djecu učesnike projekta, podijelilo kompletan školski pribor, obzirom da su ranije sprovedena istraživanja pokazala da je jedan od ključnih uzroka napuštanja redovnog školovanja od strane romske djece nemogućnost nabavke školskog pribora i knjiga. Udruženje nastavlja sa implementacijom projekta do kraja novembra, kao i ostalim redovnim aktivnostima pružanja podrške djeci u nastavku redovnog školovanja, kao  i ostvarivanju dobrih rezultata tokom istog.

 

CZM "Utjeha"

Posljednje od

Povezani članci (by tag)