28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 Septembar 2013 22:34

Podrška Egipćanima i Sirijcima

Mirna šetnja podrške narodu Egipta i narodu Sirije, u organizaciji Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) Zenica i Udruženja "Put znanja" Zenica, održana je danas popodne u Zenici, javlja agencija Anadolija. Stotinjak Egipćana i Sirijaca koji trenutno žive u Bosni i Hercegovini, a kojima su se priključili i brojni bh. građani, okupilo se u centru Zenice kako bi pokazali, kako su sami kazali, da egipatski i sirijski narod nisu sami.

 

Predsjednik Udruženja društvenog kongresa Sirijaca Serif Hakmi kazao je u izjavi za AA da je motiv skupa da se informiše bosanskohercegovački narod i javnost o onome što se dešava u Siriji i u arapskom svijetu uopšte.

 

"Ja mislim da jedan veliki dio naroda nema tačne informacije o tome šta se dešava u ovoj zemlji, pošto režim u Siriji ima takvu mašineriju da može izokrenuti istinu”, poručio je Hakmi. On je današnju situaciju u Siriji uporedio sa situacijom koja je vladala u Bosni i Hercegovini u toku posljednjeg rata u BiH, ustvrdiši kako su te dvije situacije slične.

 

“Razlikuju se samo po tome što ne znamo kako će se završiti ovaj rat u Siriji. Uglavnom, ja podržavam ljudsko pravo i protivim se masakrima nedužnih ljudi, bez obzira na to da li se koristi hemijsko ili obično naoružanje”, kazao je Hakmi. Prema njegovim riječima, “svijet je u Siriji uložio manje truda nego bilo gdje drugdje”. Član Svjetske unije islamskih učenjaka Safvet Halilović je u današnjem obraćanju učesnicima skupa podrške sirijskom i egipatskom narodu kazao da Bosanci i Hercegovci dobro znaju šta znači teror, šta znači paraliziranje i ubijanje nevinih ljudi.

 

“Na svojoj koži smo osjetili šta znači embargo, šta znače granate, šta znači stanje kada nema lijekova, kad je glad. To smo dobro osjetili tokom agresije. Upravo se to sada dešava u Siriji, pa i u Egiptu. U Siriji je jedan zlikovački režim koji predvodi Bashar al-Assad, sin zlikovca”, kazao je Halilović i dodao da je Assadov otac prije 30 godina, 1982. godine, za mjesec dana ubio 49.000 muslimana.  Halilović je podsjetio na to da je sirijski narod prije dvije i po godine krenuo da traži svoja prava, zaključivši da ga je u tome spriječio “zlikovački režim” dočekavši narod oružjem. On je podsjetio da je od tada pa do danas, prema zvaničnim podacima, ubijeno više od 100.000 ljudi.

 

“Došli smo da podignemo svoj glas protiv zlodjela koje čini taj zlikovački režim i da kažemo da se sa tim mora prestati. Sramno je da su pojedine države poput Rusije, Kine i Irana stale u odbranu tog režima”, dodao je Halilović. U ime organizacije Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) Zenica danas je ponovo upozoreno da se neviđeni teror u Egiptu provodi pred očima svjetske javnosti, bez ikakve važnije reakcije.

 

“Poštujući prirodnu želju svakog naroda za mirom, slobodom, pravdom i boljim životom, međunarodnoj zajednici poručujemo da se mora aktivnije uključiti u odbranu prava naroda Egipta i Sirije, a Egipćanima i Sirijcima poručujemo: I mi smo prošli kroz strahote u kojima ste vi trenutno, niste sami, mi pošteni ljudi svijeta smo u uz vas! Izdržite, Uzvišeni je sa vama, a onaj uz koga je On, nikada neće izgubiti”, poručili su. Predstavnik egipatske dijaspore u Bosni i Hercegovini Yaser Lila kazao je ekipi AA da je cilj skupa podizanje glasa za podršku narodu Egipta i Sirije, koji su potlačeni od sadašnjih vlasti.

 

“Mi kažemo da narod mora da se pita za vlast i da narod mora da bira vlast. Kad je egipatski narod uspio izabrati predsjednika i parlament, predstavnike vlasti, došlo je do vojnog udara kojim je sve to srušeno”, pojasnio je Lila. Prema njegovim riječima, udaru koji je vojska izvela 3. jula u Egiptu svrgnuvši s vlasti demokratski izabranog predsjednika Mohameda Morsija, protivi se egipatski narod u svim gradovima te zemlje.

 

“Mi smo danas došli ovdje da im kažemo da oni, narod u Egiptu, nisu sami, da svi isto mislimo i da se mora poštovati volja naroda”, kazao je Lila i dodao da nema drugog rješenja krize u Egiptu osim da se poštuje volja naroda. Učesnici skupa u Zenici nosili su transparente na kojima je pisalo “Volja naroda će pobijediti”, “Egipatski narod će biti slobodan”, “Egipatska vojska ubija vlastiti narod”, “Šta bi Evropa kazala da joj vojska uhapsi predsjednika!?”, “Rusijo! Nemoj biti učesnik u ubijanju naše djece”. Šetnja je održana od Drvene ćuprije do Zeničanke, nakon čega su se učesnici mirno razišli.