Printaj ovu stranu
nedjelja, 08 Septembar 2013 14:39

GIZ: o pismenosti u BIH

Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. rujna/septembra, a cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti koji još uvijek postoji u velikom dijelu svijeta. Utemeljio ga je UNESCO još 1967. godine, kako bi promovirao važnost pismenosti. Tim je povodom njemačka vladina organizacij GIZ već drugu godinu za redom organizovala info štandove u pet gradova Bosne i Hercegovine: Sarajevu, Banja Luci, Zenici, Kaknju i Mrkonjić Gradu.

 

Info štandovi u sklopu kampanje „Heroji svakodnevnice!“ dio su projekta „Podrška obrazovanju odraslih u BiH“ finansiranog od strane švicarske i njemačke Vlade koju GIZ, sa svojim partnerima, sprovodi u BiH od 2011. Godine. Odrasli ljudi, koji iz bilo kojeg razloga nisu uspjeli završiti osnovno obrazovanje, imaju razumljive strahove od povratka u školu, posebno u osnovnu, jer su time suočeni sa predrasudama od strane opšte javnosti, prijatelja, porodice i eventualno radnih kolega. Dosadašnje aktivnosti sa nastavnicima i državnim institucijama jasno ukazuju na nužnost buđenja svijesti u javnosti o potrebama naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja, te radu na samoj motivaciji odnosno povećanju broja polaznika. Kampanja Heroji svakodnevnice, uz informisanje i educiranje javnosti o projektu, ima za cilj i skidanje društvene anateme koja skoro u pravilu prati cijelo ovo pitanje.

 

„Važnost cjeloživotnog učenja ne smije biti potcijenjena. Naš svijet se neprestano mijenja i to utiče ne samo na poslove koje obavljamo, nego i na to kako ih radimo. Iz tog razloga je neophodno dati punu pažnju obrazovanju i razvijati vještine koje će ljudima omogućiti da pronađu i osiguraju svoje radno mjesto. Ovaj projekat omogućuje odraslim osobama da pojačano i samostalno mogu doprinijeti svom ekonomskom statusu, a samim tim statusu cjelokupne države“, rekao je ovim povodom Dr. Rodney Reveire, vođa projekta.

 

Uz detaljne informacije o naknadnom sticanju osnovnog obrazovanja, partnerskim školama projekta, uslovima i mogućim načinima sticanja naknadnog obrazovanja koje su posjetiteljima štanda pružali nastavnici koji su već prošli obuke andragogije i predstavnici GIZ-a, ove su godine štandovima priključile i partnerske organizacije Caritas Švicarska, Leda i NGO Be My Friend, koje su predstavile projekat edukacije romske populacije. Također, Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja se aktivno priključilo cijelom događanju izražavajući time svoju punu podršku projektu i cijeloj kampanji.

 

Azra Ramić, predstavnica GIZ-a, je ovom prilikom izjavila: „GIZ je, uz svesrdnu pomoć partnera, na ovom projektu okupio i angažovao izvanredan tim stručnih ljudi koji rade na sistemskim rješenjima edukacijama i istraživanjima. Prirodno se tokom ovog procesa nametnula i potreba za kampanjom koja će se aktivno pozabaviti gorućim pitanjem obrazovanja i pismenosti u BiH. Cilj kampanje „Heroji svakodnevnice!“ je, na prvom mjestu, motivacija potencijalnih polaznika da se, i pored svojih svakodnevnih obaveza, uključe u proces naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja i tako suštinski postanu heroji svakodnevnice. Slogan kampanje označava proces kojim se želi poručiti da je svaka osoba, koja se pored svojih svakodnevnih problema i obaveza odluči naknadno završiti osnovnu školu, zaista heroj. Pored toga, ovom kampanjom želimo otkloniti predrasude prema osobama koje nisu završile osnovno obrazovanje, a koja je evidentno prisutna, i potaknuti društvo u cjelini da podrže naše heroje.“

 

Prema istraživanjima koje je 2012. godine sproveo UNESCO, u BiH je 15% ukupnog stanovništva nepismeno, dok čak 30% ima samo funkcionalnu pismenost. Upravo stoga je vrlo važno da se projekat „Podrška obrazovanju odraslih“ implementira u punom obimu, a da se kampanja „Heroji svakodnevnice!“ podrži u svim društvenim segmentima. (kraj)

 

 

GIZ - Podrška obrazovanju odraslih

Posljednje od

Povezani članci (by tag)