Printaj ovu stranu
četvrtak, 05 Septembar 2013 12:35

N1: Kreće regionalni CNN

REGIONALNI INFORMATIVNI KANAL N1 U SARADNJI SA CNN-OM USKORO POČINJE EMITOVANJE CJELODNEVNOG PROGRAMA U BOSNI I HERCEGOVINI, HRVATSKOJ I SRBIJI  - Kanal N1, prvi regionalni informativni kanal na područiju bivše Jugoslavije, biće lansiran početkom 2014. godine za preko 15 miliona gledalaca u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.


Sporazum o saradanji sa kompanijom Turner Broadcasting System Europe Limited, koja je vlasnik kanala CNN International, omogućio je kanalu N1 da postane ekskluzivni partner CNN-a u regionu. N1 će emitovati program iz tri velika informativno-produkcijska centra u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, kao i lokalnih centara smještenih po gradovima čitavog regiona.

 

“Saradnja sa CNN-om donosi nam dragocjeno iskustvo u oblastima novinarstva, uredništva i pravljenja programa”, kaže Brent Sedler, generalni direktor kanala, direktor programa za sve tri zemlje i bivši nagrađivani novinar CNN-a. “N1 će razvijati svoj specifičan sadržaj, baziran na vijestima iz regiona, o kojima ćemo izvještavati iz tri glavna grada u isto vrijeme. To će biti veoma inspirativan zadatak.”  Sporazum sa CNN-om omogućava kanalu N1 i da emituje odabrane  programe CNN-a, prevedene na lokalne jezike.

 

“Ovaj sporazum dokazuje našu posvećenost da prenosimo i širimo znanja i iskustva u sve dijelove svijeta i pokuzuje koliko su važne informacije iz ovog regiona. Sporazum nam omogućava da pružimo podršku lokalnim partnerima u vidu obuke kadrova  i davanju ekspertskih savjeta i oduševljeni smo što se N1 priključuje CNN porodici. Radujemo se saradnji sa N1 timom”, kaže Rani Rad, izvršni potpredsjednik i komercijalni direktor kanala CNN International.

 

Glavni finansijski investitor kanala N1 je Junajted grupa (United Group),  vodeća “pay TV” platforma u Jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata i Telemach BiH i Telemah Sloveniju, najveće kablovske operatore u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, SBB, najvećeg kablovskog operatora u Srbiji,  kao i Total TV, najveću satelitsku platformu u regionu. 

 

“Veoma smo uzbuđeni što učestvujemo u kreiranju ovog kanala,” rekao je Kameron Munter, viši savjetnik Junajted grupe. “To je važan korak u integraciji  ovog regiona u Evropsku Uniju i prihvatanju njenih visokih standarda kada su u pitanju kanali sa cjelodnevnim informativnim programom.”

 

Kanal N1 će svojim gledaocima pružiti najnovije, tačne i nezavisne  vijesti. “Naša najsavremnija tehnologija i tim posvećenih profesionalaca odrediće  buduću reputaciju N1 kanala, odnosno povjerenje koje će gledaoci imati u njega”, navodi direktor kanala, Sedler. “N1 će postati simbol za pouzdane vijesti 24 časova dnevno.”

 

Kontakt:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 

 

Kanal N1 će svakodnevno obrađivati sve važne vijesti vezane za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju pojedinačno, kao i najvažnije regionalne i globalne teme. Sva tri informativna centra biće povezana i sarađivaće međusobno. Sporazum o saradnji sa CNN-om daje kanalu N1 eksluzivno pravo na prikupljanje informacija sa CNN International kanala, kao i pravo da koristi njihov video materijal, uključujući i uključenja uživo.

Ova saradnja omogućava kanalu N1 i da emituje odabrane  programe CNN-a, prevedene na lokalne jezike. Sa druge strane, CNN International će moći da koristi sve informacije kanala N1 vezane za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

 

Takođe, CNN će kanalu N1 pružati konsultantske usluge, vršiće obuku kadrova i operativnu podršku za period do početka emitovanja programa, ali i poslije toga. To uključuje uredničku i tehnološku obuku za kadrove N1 kanala u centrali CNN-a  u Atlanti. Visok nivo obuke i jasno razumijevanje ciljeva koje N1 treba da ostvari je veoma važno. N1 će imati mnogo koristi od višegodišnjeg iskustva i ekspertske podrške Keneta Tivena, bivšeg CNN potpredsjednika za istraživanje i razvoj.

 

Kanal N1 će koristiti tehnologiju 21. vijeka za  potrebe plasiranja informacija u 21. veku. “Ova tehnologija će omogućiti kanalu N1 da pravovremeno plasira kvalitetan sadržaj putem različitih medijskih platformi: televizije, interneta i mobilnih uređaja, kako bi gledaoci mogli da prate ažurne lokalne i svjetske vijesti bilo gdje da se nalaze i u bilo koje vrijeme,” Kaže Ralf Manti, tehnički direktor N1. Sa CNN podrškom, a pod vođstvom generalnog direktora i direktora programa Brenta Sedlera, kanal N1 će angažovati najtalentovanije i najsposobnije kadrove u regionu. “Profesionalizam, urednička nezavisnost i kreativno, odgovorno i osviješćeno izvještavanje postaviće veoma visoke standarde  rada na kanalu N1,” kaže Sedler.

Kao dugogodišnji međunarodni dopisnik CNN-a i nekadašnji dopisnik sa Bliskog istoka za londosnki ITN, Brent Sedler je u vrhu svjetske medijske scene prisutan već 25 godina.  Njegovo izvještavanje iz raznih krajeva planete donijelo mu je brojna novinarska priznanja, među kojima su i američka “Emi” nagrada i “Oskar” britanske akademije za film i televiziju.

 

Kanal N1 će imati potpunu uredničku odgovornost za svoj sadržaj, koji će biti emitovan uz punu novinarsku nezavisnost. “Striktne uredničke smjernice za tačno i nepristrasno izvještavanje biće primjenjene u okviru cijele mreže,” kaže Sedler, “N1 će biti multimedijalni servis, a internet će biti važan dio njegovog razvoja, kako na polju plasiranja vijesti, tako i u neposrednoj komunikaciji sa korisnicima.” Sedler očekuje da će i gledalačko novinarstvo predstavljati bitan segment u kreiranju sadržaja, “Gledaoci će igrati važnu ulogu kroz interaktivnost sa mrežom putem telefona, SMS poruka, mejla, internet softvera i raznih aplikacija za mobilne uređaje,” kaže Sedler.

 

Kontakt:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)