Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 02 Septembar 2013 06:19

Dijaspora: Nerealan popis

Vijeće BiH Organizacija Australije smatra da je oktobarski popis u BiH nerealan za bosanskohercegovačku dijasporu, jer, bh.dijaspora širom svijeta s web stranice Agencije za statistiku BiH moći će skinuti popisnice, popuniti i nakon toga, poslati je poštom Agenciji. 

 

- Jednostavno rečeno, da bi nas skinuli s dnevnog reda: 'mi smo vas uvrstili u cjelokupni popis stanovništva BiH'. Naš odgovor je, nemojte nam ništa davati 'polukuhano' - kazala je u izjavi za Fenu Senada Softić-Telalović, glasnogovornica Vijeća Organizacija Australije. 

 

Istakla je da je ovo način da se otpiše kompletna dijaspora. 

 

- Apsurdno je da jedna vlada kaže 'imat ćemo detaljan popis stanovništva BiH za koji je ogroman budžet predviđen, a o pitanju dijaspore kojih ima 1,3 miliona, za njih ćemo na internetu staviti formulare da bi ga ispunili i nek pošalju'- naglasila je Softić-Telalović. 

Zaključila je da to ustvari znači da bh.vlasti nikakvu odgovornost nemaju prema tim svojim građanima. 

 

- Mi svi znamo da se to neće realizirati, i bilo koje od udruženja, unije, naši građani u dijaspori, ako se odluče da popunjavaju te formulare,  mogu vam garantovati da na tom popisu neće biti više od 50.000 primljenih popunjenih formulara - kategorična je Softić-Telalović. 

 

Dodaje da to znači da bi u suštini ovo bilo finalno etničko čišćenje, pogotovu Bošnjaka, koji su većinski protjerani s teritorije BiH gdje bi se manji entitet mogao oglasiti i reći: 'dokumentovano, zabilježeno, da njih ima tamo 50.000 u dijaspori protjeranih, što znači da se etničko čišćenje nije desilo u BiH, mi nemamo protjeranih građana'. 

 

- Stoga mi kao Vijeće smatramo, ili ćete raditi nešto konkretno i kako treba, a ukoliko nemate moralne svijesti, onda nemojte nikako. Mi ćemo i dalje ostati tih 1,3 miliona građana u dijaspori, i dalje ćemo čuvati socijalni mir u zemlji, i dalje ćemo donositi ogroman kapital u BiH, niko nam to ne može umanjiti i dalje ćemo biti Bosanci i Hercegovci koji smo protjerani s ovih prostora ne samo tokom rata nego i poslije rata i sada, s ovom vladom - naglasila je Softić-Telalović. 

 

Pozvala je dijasporu da bojkotuje popis, ili kao opciju, da jedan član porodice dođe iz Evrope, Amerike, Australije, u vrijeme popisa u BiH. 

 

- Dođite u BiH od 1.do 15. oktobra i budite popisani. Ne dozvolite da niste dio popisa, ako već nećemo biti popisani kako treba - apel je glasnogovornice Vijeća BiH Organizacija Australije Senade Softić-Telalović. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)