19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 16 Avgust 2013 10:55

Bratimljenje Gradišća i Halilbeyli

U okviru drugog dana manifestacije bratimljenja MZ Gradišće sa selom Halilbeyli koje se nalazi kod Izmira, republika Turska za goste je nakon  upoznavanja i druženja sa domaćinima i obilaska kulturno-historijskih, vjerskih te ostalih znamenitosti Gradišća, organiziran izlet u Travnik gdje su gosti imali priliku upoznati se sa znamenitostima vezirskog grada. 

 

Nakon toga u 16 sati u Općoj biblioteci u Zenici je bilo organizirano druženje i promocija knjige S Bošnjacima u Turskoj, autora Fikreta Fazlagića o kojoj je govorio urednik izdanja Midhat Kasap te turističkog vodiča 100 turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini o kome je govorio Džemal Rošić, autor vodiča s cilje upoznavanja gostiju sa znamenitostima BiH.

Danas (petak) u 14 sati u Bosanskoj kući u Gradišću planirano je svečano potpisivanje protokola o bratimljenju ove dvije mjesne zajednice, nakon čega će u Društvenom domu biti otvorena izložba fotografija iz Halilbeylija autorice Naide Ribić te izložba umjetničkih slika Emina Skomorca. Ovo je prvi put da se jedna MZ u Bosni i Herceogvini bratimi sa drugom na ovom nivou. Delegaciju iz Turske predvodi počasni konzul BiH u Turskoj - Ahmet Kemal BAYSAK, generalni sekretar Fedracije udruženja kulture BiH u Turskoj - Muharem BAYSAK te muhtar sela Halilbeyli - Sabit ŞAHIN.

 

1082765 309489842530232 761670162 n