Printaj ovu stranu
nedjelja, 18 Avgust 2013 06:24

Logoraši podnijeli 700 tužbi

 Udruženje logoraša iz Zenice je 2008. pokrenulo akciju animiranja svojih članova da sudskim putem traže odštetu za vrijeme koje su proveli u logorima. 

 

Po riječima predsjednika Udruženja Samira Pojskića, na području ZDK trenutno je podignuto 700 tužbi, među kojima su tužbe protiv Federacije BiH, Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore, piše Oslobođenje. Pojskić objašnjava da je 50 članova zeničkog Udruženja logoraša okončalo svu planiranu sudsku proceduru, te da su u fazi iščekivanja dosuđenog iznosa. On dodaje da rok u kojem bi im novac trebao biti isplaćen ne postoji, ali da očekuju da će to biti razuman period koji je primijenjen u sudskoj praksi. 

 

- Kada su u pitanju tužbeni iznosi, teško je govoriti o visini, jer ne postoje finansijska sredstava koja mogu platiti logorašu samo jedan dan proveden u logoru. Prilikom postavljanja tužbenog zahtjeva, naši su advokati pravilno razmišljali i išli na realnost koja je primjerena našoj situaciji u BiH, ali i nekim pravosudnim standardima. Naš iznos je na početku bio otprilike 200 KM po danu, ali taj iznos uveliko zavisi od medicinskog vještačenja koje se provodi u toku sudskog procesa. Praksa je pokazala da imamo predmeta u kojima jedan dan logorašu treba platiti i više od 1.000 KM - pojašnjava Pojskić koji je dobio tužbu protiv Vlade FBiH i koja mu je isplatila naknadu za zatočeništvo u logoru Hrvatskog vijeća obrane Kaonik 1993. godine. 

 

Po toj odluci, Pojskiću je, za oko mjesec boravka u logoru, isplaćeno 200 KM po danu, uz kamate. Pojskić ističe da logoraši na nivou Udruženja vode kampanju Logoraši i u ratu i u miru, te kritizira Zakon o logorašima. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)