Printaj ovu stranu
petak, 26 Juli 2013 18:38

Posjeta zeničkom zatvoru

U okviru redovnog obilaska zatvorsdkih ustanova u Federaciji BiH u petak (26.07.2013.god) je ministar pravde Federacije BiH Zoran Mikulić posjetio Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa u Zenic u pratni Muniba Husejnagića, premijera ZDK i Hidajeta Jabandžića, direktora KPZ-a. Posebno interesovanje ministar je pokazao za radove na završetku Trećeg paviljona u ovom zatvoru koji će značajno podići standard služenja kazne u ovoj ustanovi.

 

-Zenički zatvor predstavlja više od polovine smještajnih zatvorskih kapaciteta u Federaciji i zato nema nikakvih razloga da ne podržimo ulaganja u izgradnju i osavremenjavanje kapaciteta u njemu. Takođe, ova ulaganja moraju pratiti i povećanje broja stražarskih službenika . Evidentno je, naime, da standardi na tom planu nisu zadovoljavajući . Pokušaćemo to popraviti, mada su mogućnosti ograničene.

 

-U Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici na odsluženju zatvorske sankcije se nalazi 680 osoba. Novi, treći paviljon, djelimično će popraviti uslove života kažnjenika, no mi svakodnevno moramo raditi na tome da približavamo ovu ustanovu evropskim standardima koji su jedini kriterij za funkcionisanje ustanova ovakvog tipa – kazao je Hidajet Jabandžić, direktor KPZZT Zenica.  Tokom posjete KPZZT Zenica gosti su obišli gotovo sve objekte zatvora i potom razgovarali o aktuelnim temama vezanim za zatvorski sistem u Federaciji BiH.

 

Press služba ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)