Printaj ovu stranu
četvrtak, 25 Juli 2013 03:37

Renovirana sala Kantonalnog suda

Izvršena je primopredaja novoopremljene i renovirane sale Kantonalnog suda u Zenici. Sala u kojoj se procesuiraju najsloženiji krivični predmeti uređena je prema zahtjevima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koje je pribavilo sredstva u visini od četiri miliona eura, u okviru IPA projekta 2009, s ciljem ubrzavanja i doprinosa kvaliteti suđenja za ratne zločine, koji se u sve većem broju prenose na niže pravosudne instance, u kantonalne i okružne sudove.

 

Za radove na arhitektonskom uređenju sudnice Kantonalnog suda u Zenici, nabavku i ugradnju savremene elektroničke opreme i adaptaciju pripadajućih prostorija, u okviru projekta opremanja i adaptacije deset sudnica u deset kantonalnih sudova, obezbjeđeno je 141.217 eura. 

 

Na ovom sudu u toku su suđenja protiv šest lica za pet djela ratnih zločina. Sve optužnice su potvrđene. V.d. predsjednika ovog suda, Hilmo Ahmetović, očekuje značajniji priliv predmeta ratnih zločina. 

 

Na predmetima ratnih zločina trenutno rade četiri sudije, dva u prvostepenim i dva u postupcima po žalbama i za sada je to dovoljan broj, kaže Ahmetović, dodajući da će se u novim prostorijama početi raditi već iduće sedmice. (S.S. rtvze)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)