28 Januar 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 11 Juli 2013 07:12

Šapa: prijavili napad na psa

Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA Zenica - Nakon brutalnog i monstruoznog čina zlostavljanja životinja na Odmutu - ZAHTIJEVAMO OŠTRO KAŽNJAVANJE NASILJA NAD NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA - Općina Zenica, Odmut, na adresi  Bulevar Kulina Bana 2, od strane poznatog počinioca, u 17:34h crni pas, ženka, kastrirana januara 2010, žuta markica broj 147 zadobila je snažan udarac čvrstim predmetom u predjelu glave.


Odmah nakon toga primljena na skrb kod volontera Udruženja ŠAPA Zenica. Po pozivu na adresu veterinar je obavio pregled, ukazao prvu pomoći, zaključio da se radi o teškoj povredi glave, dok su dva pripadnika PU Zenica stigla na adresu u 18:45h, te uzela podatke o psu, skrbnicima i počiniocu čije je ime poznato policiji, te fotografisali psa.

 

Udruzenje ŠAPA Zenica, očekuje od pripadnika MUPa Zeničko-dobojskog kantona da po službenoj dužnosti predaju slučaj nadležnom tužiocu, dok će i samo Udruženje podnijeti direktno krivičnu prijavu.  Očekujemo da će policijski i pravosudni organi učiniti sve što je u njihovoj moći, a u skladu sa Zakonom da kazne poznatog počinioca.

 

Podsjećamo nasilje na životinjama je krivično djelo, kažnjivo u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH.

 

Svako nasilje nad životinjama predstavlja ujedno i patološku formu ponašanja, i svojevrstan društveni problem, za koji nema opravdanja.  Danas pas, sutra vi ili vaše dijete.  Svaka osoba koja je sposobna za ovakav čin sposobna je i za gore, za nasilje nad ljudima. 

 

Zenica prednjači po broju zabilježenih slučajeva napuštanja životinja i nasilja nad životinjama.

 

Građane Zenica ohrabrujemo i apelujemo da prijavljuju slučajeva nasilja i napuštanja životinja.  Životinje imaju svoja prava.  Mi smo njihov glas.  Samo tako stvaramo bolje i humanije društvo.

 

ŠAPA ZENICA