20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 09 Juli 2013 00:56

Baton u Gradačcu

Klub paraolimpijskih sportova 'Baton' Zenica, organizovao je cjelodnevnu edukativnu ekskurziju u grad Gradačac. Sedamdeset ratnih vojnih i civilnih invalida, kao i članova njihovih porodica, upoznali su se historijskim znamenitostima ovog grada od kojih posebno ističemo posjetu spomen obilježju i kosturnici palih boraca iz Drugog svjetskog rata, posjetu spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine te posebno interesantno posjeta zarobljenom oklopnom vozu koji se nalazi u neposrednoj blizini grada Gradačac.

 

Isto tako posjetili smo džamiju Husejniju, staru sahat kulu, biblioteku iz 1839. godine, te stari grad sa gradinom na kojoj se nalazi prepoznaljiva kula Husein kapetana Gradašćevića.

 

Takođe u sklopu redovnog projekta obilaska povratnika u manji BH entitet iskoristili smo priliku da posjetimo džemat Tarevce koji se nalazi na teritoriji općina Modriča. Obišli smo šehidsko spomen obilježje i džamiju te proučili Jasin i šerif na ime poginulih šehida i mještana ovog povratničkog naselja te za pedeset učenika mektebske nastave uručili novčani poklon.