Printaj ovu stranu
nedjelja, 07 Juli 2013 04:05

Crnogorci u posjeti ZDK

Delegacija Fakulteta za primjenjenu fizioterapiju iz Igala, Crna Gora, predvođena dekanesom Sofijom Žitnik Šivacki, razgovarala je u Zenici sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Munibom Husejnagićem, ministrima zdravstva i obrazovanja, kao i rukovodstvom Univerziteta i Zdravstvenog fakulteta o saradnji, prvenstveno na planu razmjene studenata i nastavnog osoblja.

 

Dekanesa Sofija Žitnik Šivacki izjavila je da se sa zeničkim univerzitetom planiraju tri različita projekta u oblasti razmjene studenata i zajedničkog nastupa u Evropskoj uniji, kao i osnivanja centara izvrsnosti na Fakultetu za primjenjenu fizioterapiju u Igalu. Nakon obilaska zdravstvenih ustanova u Zenici, Žitnik Šivacki kazala je da je zadovoljna onim štoje vidjela. 

" Impresinirana sam organizovašću službi u Kantonalnoj bolnici, koja sigurno može omogućiti obavljanje prakse budućim studentima fizioterapije", kazala je.   

" Bitno je da se koriste zdravstveni kapaciteti u Zeničko-dobojskom kantonu za potrebe studenata Zdravstvenog fakulteta. Ono što je u ovom momentu bitno je da se pokrene procedura osnivanja studija fizikalne terapije na Zdravstvenom fakultetu, koja će školovati VSS kadar, rekla je ministrica zdravstva ZDK Senka Balorda, dodajući da se nada da će izmjenama Kolektivnog ugovora u zdravstvu ovoj struci biti omogućeno da se i zaposle kao visokoobrazovani zdravstveni kadar.


Predstavnici zeničkog univerziteta izrazili su danas spremnost da u sklopu odsjeka Zdravstvenog fakulteta već u narednoj studijskog godini bude formiran odsjek fizioterapije. Elaborat o opravdanosti osnivanja novog studijskog odsijeka pri Zdravstvenom fakultetu u Zenici biće za desetak dana dostavljen Vladi Kantona, rečeno je danas

Posljednje od

Povezani članci (by tag)