29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 05 Juli 2013 06:05

Početak Ramazana u utorak

Prvi dan mjeseca ramazana i početak posta je u utorak, 09. jula 2013. godine. Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovogodišnji mjesec ramazan ima 30 dana i završava se u četvrtak 08. augusta 2013. godine kada nastupa Ramazanski bajram.

 

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

 

U ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama. Muslimani Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur'anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini tokom mjeseca ramazana realizirat će brojne aktivnosti koje, pored ostalog, uključuju posjete džematima i druženje s džematlijama, održavanje prigodnih predavanja i programskih sadržaja povodom mubarek noći.