Printaj ovu stranu
utorak, 02 Juli 2013 04:01

ZDK: Sporazum sa Caritasom

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirko Trifunović i predstavnica "Caritasa" Elma Ćurulija potpisali su Memorandum o saradnji na projektu "Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH 2013. - 2015". 

 

        Memorandumom, čija je realizacija započela 15. maja, biće obuhvaćene osnovne škole "Hasan Kikić" u Zenici, "Hamdija Kreševljaković" u Kaknju i "Prva osnovna škola" u Zavidovićima. 

 

        Projekat je baziran na modelu organizacije dopunskih školskih sati, uz dodatno osoblje u školama, nastavnike razredne nastave, Rome medijatore i socijalne radnike, saopštila je Press-služba ZDK. 

        Najranjivije porodice uključene djece dobiće socijalno-ekonomsku podršku. 

 

        "Cilj projekta je smanjivanje jaza između Roma i ostalih u obrazovnoj sferi i mogućnosti pristupa kvalitetnom obrazovanju 'jednake šanse za sve'. U ZDK nisu slučajno izabrane navedene tri škole u Zenici, Kaknju i Zavidovićima. Kriterij za odabir bio je broj Roma koji nisu uključeni u obrazovni sistem, broj Roma koji su napustili školovanje, te tehničke, materijalne i kadrovske mogućnosti škola za ovaj projekat. Nadamo se da ćemo postići dobre rezultate, omogućiti da sa puno osjećaja prema romskoj populaciji, a posebno u radu sa romskim porodicama, osiguramo sistemski obrazovni period, a i ubrzani za odrasle osobe koje su preskočile obrazovanje", istakao je ministar Trifunović. 

 

        ZDK je do sada mnogo uradio na ovom planu, a kroz dokumenta u visokom obrazovanju omogućio je romskoj populaciji bezuslovno uvrštavanje u finansiranje visokog obrazovanja o trošku osnivača, sa prioritetima u stipendiranju i smještaju u studentske domove. 

 

        "Memorandum o saradnji će doprinijeti uključivanju većeg broja romske djece u osnovno obrazovanje i završavanje školovanja, boljem razumijevanju romske kulture i tradicije i poboljšanim sposobnostima nastavnika i njihovih pomoćnika da pruže nastavu u kojoj dijete ima centralnu ulogu", istakla je program menadžerica "Caritasa" Elma Ćurulija. 

 

        Projekat "Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH 2013. -2015." su podržale vlade Švicarske i Lihtenštajna, s ciljem da se manjinama omogući pristup obrazovanju što predstavlja uslov za poboljšanje životnog standarda, navodi se u saopštenju

Posljednje od

Povezani članci (by tag)