28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 21 Mart 2013 16:32

Češki ambasador u Vladi ZDK

Ambasador Republike Češke u BiH, Njegova Ekselencija, Tomaš Sunjog (Tomáš Szunyog ) i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović posjetili su danas sjedište Zeničko-dobojskog kantona i susreli se s premijerom Fikretom Plevljakom. Nakon susreta, ambasador Sunjog izjavio je:

 

 

- Došao sam da razgovaram sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona o privrednoj saradnji regija Češke koje imaju privrednu strukturu kompatibilnu sa privredom ovog područja Bosne i Hercegovine. Kad je u pitanju saradnja dvije zemlje, moram istaći da Republika Češka godišnje izdvaja 2,5 do 3 miliona eura kao pomoć Bosni i Hercegovini, a sa premijerom Plevljakom razgovarao sam o proširenju ove saradnje na eventualno osnivanje zajedničkih joint venture kompanija. To se posebno odnosi na proizvodnju u oblasti metalurgije, rudarstva i mašinstva. Kad je u pitanju ovaj Kanton, mi smo ovdje već angažovani na izgradnji  kotlovnice-toplane u naselju Nemila, Općina zenica, a uz posredništvo potpredsjednika RS-a Enesa Suljkanovića razgovarali smo i o gradnji regionalne deponije u Doboju koja bi podmirivala potrebe pet općina od kojih je dio sa Zeničko-dobojskog kantona. Na kraju, tu sam da posjetim i čuvenu zeničku Ćimburijadu i uvjerim se na licu mjesta da li ova manifestacija može da se upiše na UNESCO-vu listu Svjetske baštine. Radujem se druženju sa Zeničanima, kazao je češki ambasador.

 

Potpredsjednik Republike Srpske, Enes Suljkanović kazao je:

- Ovdje sam u ulozi posrednika između dva entiteta i zajedno sa ambasadorom Češke nastojimo  kreirati neke zajedničke projekte, poput regionalne deponije koju je već ambasador spomenuo  te eventualno o gradnji dnevnog centra za djecu s posebnim potrebama sa područja općina Tešanj, Usora, Doboj-Jug, Doboj i Teslić. S obzirom na to da Zeničko-dobojski kanton ima veoma dugu graničnu liniju sa Republikom Srpskom to je i prirodno da se krene u realizaciju nekih zajedničkih projekata.

 

Premijer Plevljak, zahvaljujući na posjeti, kazao je slijedeće:

Izuzetno mi je drago što sam sa ambasadorom Republike Češke uspio načelno dogovoriti povezivanje naših regija i radovat će me ako u narednom periodu potpišemo ugovor o saradnji sa jednom od njih. S obzirom da pojedine regije Češke imaju dugu tradiciju u oblasti metalurgije, mašinstva i rudarstva siguran sam da će ova saradnja biti veoma plodotvorna i poslovno uspješna. S druge strane, predložio sam ispred Vlade Kantona neke projekte koje bismo mogli zajedno odraditi sa Republikom Srpskom, poput izgradnje dnevnog centra za djecu s posebnim potrebama, te i neke projekte iz drugih oblasti, poput regionalnih puteva. Radovat će me i to što ću im biti domaćinom na zeničkoj Ćimburijadi.

 

Press služba ZDK