27 Septembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Mart 2013 21:00

Foto:Svečana sjednica-Dan Zenice

 

U povodu Dana Općine Zenice, danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Zenice, na kojoj su dodijeljena javna priznanja.  Najviše priznanje, Grb Zenice dodijeljen je Nogometnoj reprezentaciji BiH, za postignute sportske uspjehe i doprinos razvoju sporta i afirmaciji Zenice u zemlji i svijetu. 

 

Dobitnici Nagrade Zenice su Muzej grada Zenice za uspješan višegodišnji rad na očuvanju kulturne baštine, umjetnosti i historijskog naslijeđa i Ekrem Kahriman, dipl. ing. mašinstva, inače direktor JP Vodovod i kanalizacija, kao uspješan menadžer za izvanredne rezultate postignute u oblasti unapređenja komunalne djelatnosti.  Plakete grada uručene su i prim. dr. Mirjani Marković, te Esadu Čiviću, direktoru RMU Zenica. 

 

Sjednici su prisustvovali predstavnici Nogometnog saveza BiH, predvođeni Elvedinom Begićem i selektorom nogometne reprezentacije BiH Safetom Sušićem.

 

 

Zenica se pod tim imenom prvi put pominje 1436. godine u povelji hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. Načelnik Općine Zenice Husejin Smajlović potpisao je dnas sporazume o bratimljenju sa načelnicima Jajca i makedonskog Velesa.  Ovim povodom otvorena je i izložba kulturno-historijskog nasljeđa Jajca 

        

Večeras je svečano otvorena 18. međunarodna kulturna manifestacija "Zeničko proljeće". Na centralnom gradskom trgu je održan  koncert zeničkih grupa "Nemoguće vruće" i "Bel Kanto" , te zeničkog pjevača Zlatana Alispahića Zlaje. 

 

13ze2