29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 15 Mart 2013 07:27

Premijer sa članicama Života

Premijer Fikret Plevljak primio je  članice Udruženja za borbu protiv  raka „Život“ Zenica na čelu sa Suadom Bobić, predsjednicom Udruženja i prim. doktorom Harunom Drljevićem, jednim od osnivača ovog udruženja,inače načelnikom Službe za bolesti dojke pri Kantonalnoj bolnici Zenica.

 

 

Članice Udruženja, prije svega, zahvalile su premijeru na velikom razumijevanju koje je iskazao u dosadašnjem periodu za ciljeve i aktivnosti ovog udruženja. Suada Bobić, predsjednica Udruženja informisala je premijera o aktivnostima i djelovanju članica na podizanju nivoa svijesti o ovom oboljenju. Istakla je da su samo prošle godine održali preko 20 predavanja o načinima liječenja i borbe protiv raka dojke, te da se redovno organizuju psihoterapije za žene koje prolaze ovu bolest i istakla u tome veliku pomoć dr. Halime Hadžikapetanović, načelnice Centra za mentalno zdravlje Zenica.

 

Pominjući probleme s kojima se susreću članice Udruženja kao i sve druge žene oboljele od ove opake bolesti, dr. Drljević kazao je da ga raduje što su i Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona uvrstile u program svog rada za april ove godine donošenje odluke o obimu prava na korištenje ortopedskih pomagala. To je inicijativa koja jako puno znači za dostojanstvo ovih žena i zahvalio premijeru Plevljaku na uloženom trudu i ličnom i profesionalnom angažmanu da se ova tema stavi na dnevni red Vlade i Skupštine.

 

Premijer Plevljak je ovom prilikom istakao da je glavna prepreka efikasnom liječenju ove bolesti birokratija kako u zdravstvu tako i u državnim institucijama i ova Vlada je čvrsto opredjeljena da taj od ranije ukorijenjeni birokratski odnos ukine te da se ne dozvoli ljudima koji profesionalno rade u ovoj oblasti da odlučuju o sudbinama i životima drugih ljudi, tako što će ostvarivati neki svoj vlastiti interes. To se odnosi kako na one koji su angažovani u politici tako i u zdravstvu.

 

- „Svi ljudi moraju da se prema vama odnose onako kako vi to zaslužujete jer vi ste i majke i supruge i sestre i nosite ogroman teret odgovornosti na svojim plećima.Ova vaša muka može biti lakša samo sa jednim ljudskim i dostojanstvenim odnosom drugih prema vama. Stoga predlažem da započnemo projekat nabavke i korištenja mobilnog mamografa i da se ovim pokriju prigradska i seoska područja na Kantonu. Predlažem vam također da osnujete udruženje na nivou Kantona kako bismo zajednički dosegnuli mnogo veći broj žena oboljelih od ove bolesti i kako bi sve one mogle naći neophodnu pomoć i podršku kroz rad vašeg Udruženja. Nemojte se nikad prestati boriti, prije svega, radi vaše djece, a onda i svih ostalih. Vlada Kantona pomoći će na svaki način vaše aktivnosti, učestvovat ćemo u njima i mi, članovi Vlade, jer time vam želimo pokazati da u svemu ovome niste same i da imate našu maksimalnu podršku, rekao je na kraju premijer Plevljak.

 

Press služba ZDK