Printaj ovu stranu
srijeda, 13 Mart 2013 16:19

Protest radnica RK Bosna

 

Uposlenice Robne kuće "Bosna" iz Zenice danas su protestovale pred zgradom Suda BiH u Sarajevu, zahtijevajući od ovog suda da kazne krivce koji su opljačkali robnu kuću, a radnike ostavili bez posla. Radnici su 2010. godine Federalnoj upravi policije uputili krivičnu prijavu protiv Jasmina Selmanagića iz Sarajeva i Dijane Ajanović iz Zenice koje su optužili za organizovani kriminal. 

 

- Oni su krivci što su izvršili protupravnu prodaju RK "Bosna", prikazujući lažni stečaj u Beogradu. Uz to su uknjižili vlasništvo robne kuće u Općinskom sudu u Zenici na VF Komerc čiji je vlasnik bio Selmanagić, a to mu je omogućila Ajanović, predsjednica Općinskog suda Zenica - kazali su za Fenu okupljeni radnici. Nakon cjelodnevnog mirnog protesta pred zgradom Suda BiH, delegaciju radnica koje je predvodio njihov advokat Faruk Balijagić primio je Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog tužilačkog vijeća BiH (VSTV). Nakon sastanka Balijagić je izjavio da u slučaju ukoliko VSTV ne primora organe pravosuđa da rade po Ustavu i zakonu, žene iz Zenice morat će otići da se žale Sudu u Strasbourgu.

 

- Iznijeli smo sumnje Novkoviću da Tužilaštvo BiH radi po direktivi određenih ekstremnih krila iz SDA koji su okupljeni u paradržavne strukture policijskih snaga u BiH i sprječavaju da se kazni međudržavni kriminal. Jasmin Selmanagić isplatio je 40.000 eura stečajnom upravniku u Beogradu, a Dijana Ajanović, predsjednica Općinskog suda u Zenici, Selmanagića je uknjižila kao vlasnika Robne kuće "Zenica", a ovaj predmet Tužilaštvo BiH nije htjelo raditi. Predsjedništvo VSTV-a imat će sastanak 22. marta i donijet će odluku o ovoj pljački zeničkih radnika i utvrditi gdje se nalazi predmet o ovim malverzacijama - kazao je advokat Balijagić. Senada Hajderbašić, radnica Robne kuće, izjavila je nakon susreta s Novkovićem da je zadovoljna prijemom u Sudu BiH. 

 

- Nadamo se da će Novković ipak uraditi nešto na dobrobit obespravljenih i opljačkanih radnika. Neka donese bilo kakvu odluku samo da se nakon pet godina od uništavanja robne kuće krene s mrtve tačke. Odlučili smo ako nam ne pomogne VSTV svi radnici će otići u Strasbourg i žaliti se Evropskom sudu - kazala je Hajderbašić.

 

FENA 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)