23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Mart 2013 07:09

Boračka udruženja u Vladi ZDK

U Uredu premijera održan je sastanak premijera Fikreta Plevljaka, ministra za boračka pitanja Ekrema Tuke sa predstavnicima koordinacije kantonalnih boračkih udruženja (OPŠiPB, SRVI, SDNRP i JOB-a „Unija veterana“ ZDK).

 

 

Razgovaralo se o realizaciji prava pripadnika boračkih populacija iz oblasti BiZ-a, po Programu utroška sredstava ministarstva za boračka pitanja ZDK, realizaciji programskih aktivnosti saveza i udruženja i radu i funkcioniranju saveza i udruženja. U uvodnom obraćanju, ministar za boračka pitanja Ekrem Tuka je upoznao Premijera Vlade ZDK, da se sastanak održava na zahtjev prisutnih kantonalnih boračkih udruženja ZDK, iznesenom na sastanku održanom 22.02.2013. u njegovom kabinetu, te daje kraći osvrt na problematiku o kojoj se raspravljalo na istom.

 

Upoznaje prisutne o aktivnostima Ministarstva za boračka pitanja u proteklom periodu, te o aktivnostima Ministarstva u narednom periodu, vezanih za donošenje Programa utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja za 2013. godinu. U izlaganju, premijer Plevljak ističe nepovoljne finansijske pmogućnosti Kantona (slab priliv sredstava) u predhodna dva mjeseca, što je rezultiralo i malu učinkovitost u radu Ministarstva za boračka pitanja ZDK. U narednom periodu očekuje veći priliv sredstava u Budžet ZDK, čime bi se stvorila pretpostavka za otklanjanje postojećeg stanja i omogućilo Ministarstvu za boračka pitanja da otpočne sa realizacijom Programa utroška sredstava.

 

Predstavnici boračkih udruženja ZDK iznijeli su i ostalu problematiku ove populacije, kao što je realizacija programskih aktivnosti saveza i udruženja u 2013.godini, redovno finansiranje rada kantonalnih boračkih udruženja u tekućoj 2013.godini, kao i rješavanje problema vezanih za korištenje kancelarijskih protorija kantonalnih udruženja.

Nakon iscrpne rasprave o navedenom, doneseni su i sljedeći zaključci:


Da Vlada ZDK u toku marta usvoji Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja ZDK za 2013.godinu;

Da se po donošenju Programa odmah realiziraju prava pripadnika boračkih populacija iz oblasti BiZ-a;

Da ekvivalent punjenja Budžeta ZDK bude adekvatan ekvivalentu realizacije prava iz oblasti BiZ-a pripadnika boračkih populacija u funkcionisanju i radu Ministarstva za boračka pitanja ZDK;

Da se na prvoj narednoj sjednici Vlade ZDK donese Zaključak kojim će se Vlada ZDK obavezati za redovno finansiranje kantonalnih boračkih udruženja (mjesec za mjesec, kao i ostali korisnici Budžeta);

Da predstavnici Vlade ZDK obave razgovor sa predstavnicima Poslovodstva ŽZ sa ciljem iznalaženja rješenja za omogućavanje korištenja kancelarijskog prostora boračkih udruženja, smještenih u poslovnoj zgradi Željezare „Zenica“, saopćeno je iz Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

 

Pres služba ZDK